UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зміна короля у Британії може призвести до зміни політики у 14 країнах, які перебувають під його владою – The Guardian

Британський монарх все ще формально вважається головою держави у таких країнах як Канада, Австралія, Нова Зеландія, Ямайка, Багамські Острови, Гренада, Папуа Нова Гвінея, Соломонові Острови, Тувалу, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гренадини, Антигуа і Барбуда, Беліз, Сент-Кіттс і Невіс.

Проголошення Чарльза III королем Великої Британії після смерті королеви Єлизавети ІІ може спричинити зміни в 14 країнах очолюваного королівством Співдружності націй, в яких монарх, що править у Лондоні, є главою цих держав, пише The Guardian.

"У той час як гучні республіканські голоси звучать в Австралії, Новій Зеландії та Канаді, для Ямайки ця проблема вимагатиме негайного вирішення, оскільки в цій країні відповідно до конституції для визнання нового короля необхідне проведення референдуму", - пише газета.

Видання наводить витяг із п'ятничної передової статті однієї з впливових ямайських газет: "Через смерть королеви Ямайка може легше розірвати зв'язок із монархією".

Беліз вже оголосив про перегляд конституції, політичне керівництво заморських британських територій, таких як Британські Віргінські острови, також йде в цьому напрямку.

Читайте також: Король Чарльз ІІІ оголосив свого сина спадкоємцем трону

У червні у новому австралійському уряді, який очолив Ентоні Елбаніз, з'явилася посада міністра, відповідального за перехід до республіки. Колишній віце-прем'єр Нової Зеландії сер Дон Маккіннон вважає, що в ситуації, що склалася, питання про перехід країни до республіканського правління отримає новий заряд. Співголова новозеландської Партії зелених Марама Девідсон, у свою чергу, повідомив, що питання відносин Нової Зеландії з британською короною потрібно вирішувати "не прямо зараз".

В 2021 році Барбадос став республікою і припинив визнавати королеву Єлизавету II главою держави.

Загалом до Співдружності націй входить 56 держав, у цьому об'єднанні вже протягом тривалого часу йдуть демократичні процеси, зокрема було оголошено про те, що титул глави співдружності не може бути спадковим. Водночас у 2018 році лідери країн-учасниць обрали колишнього тоді принца Уельського Чарльза керівником цього блоку.