UA / RU
Підтримати ZN.ua

Жовква: Ведемо окремий переговорний трек щодо підписання угоди з безпеки з Європейським Союзом

Україна, минаючи НАТО, говорить про гарантії безпеки з окремими країнами ЄС та з керівництвом усього ЄС.

Україна, крім переговорів із державами-членами ЄС щодо укладання двосторонніх угод щодо гарантій безпеки, веде також окремий переговорний трек щодо підписання угоди з безпеки з Євросоюзом, заявив заступник глави Офісу президента Ігор Жовква, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Читайте також: Європейський союз привітав Вірменію з ратифікацією Римського статуту

«Хочу згадати про ще один важливий етап взаємовідносин з ЄС. Ви вже бачили, що було підписано угоди з безпеки з деякими європейськими державами. Існує також окремий трек між Україною та Європейським Союзом щодо гарантій безпеки», - розповів Ігор Жовква на панельній дискусії у рамках форуму «Україна. Рік 2024», що проходить у неділю.

Читайте також: Кулеба: Саме Україна витягнула Європейський Союз зі стану "коми нерозширення"

Як він зазначив, на певному етапі такий документ буде підписано між Україною та ЄС, проте на сьогоднішній день основною метою для України є підписання двосторонніх гарантій безпеки з більшістю, якщо не з усіма членами ЄС.

Читайте також: Румунія підтримує Україну на її шляху до Європейського Союзу – Йоганніс

Раніше ми писали про те, що голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, перебуваючи 24 лютого з візитом у Києві, зазначила, що у березні Єврокомісія представить переговорну рамку щодо переговорів з Україною щодо вступу до ЄС. Вона зазначила, що процес скринінгу розпочато - дуже багато роботи та великий графік.

А в питанні зміни лідера НАТО і, відповідно, зміни після цього глобальної безпекової архітектури, розбирався Іван Верстюк у статті «Двері НАТО відчинені, але хто дасть увійти Україні?» для сайту DT.UA.