UA / RU
Підтримати ZN.ua

Железняк розповів, як насправді працюватиме "тисяча за вакцинацію"

Виходить, що отримають її все-таки не всі. Принаймні, на перших етапах. 

Народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк розповів, що у Кабміну вже є певне уявлення того, як працюватиме анонсована президентом Володимиром Зеленським "тисяча за вакцинацію". Про це він розповів на своїй сторінці в Фейсбук. 

Почне діяти така опція з 19 грудня 2021 року по кінець 2022 року. Стосуватиметься лише підприємств, де не менше п'яти співробітників та сплачено ЄСВ за другий та третій квартали 2021 року.

За його словами, сумарно на таке заохочення виділили 3 млрд гривень - це лише на поточний рік. Така норма є закріплена у законопроєкті №6297. Коштами буде керувати Міністерство економіки. 

Щодо того, як це працюватиме наступного року - невідомо. 

Железняк також розповів, що Кабмін повинен спершу визначити список підприємств, які, очевидно, потраплять під це заохочення. Наразі йдеться про "Укрзалізницю", авіакомпанії та підприємства з такими КВЕД: 59.14; 90.01, 90.02, 90.04; 91.02; 93.11, 93.12, 93,13.

"Підприємства перевіряються на відповідність обов'язковому критерію. Далі банки через POS-термінали якимось чудовим чином повинні сортувати оплату підприємствам послуг саме за цією програмою.... Вакциновані українці проходять верифікацію у "Дії" та отримують спеціальну банківську картку. Кабмін перераховує на цю картку 1000 грн. Отримані гроші слід використати протягом чотирьох місяців для оплати послуг підприємств, зареєстрованих у програмі. Спочатку система працюватиме лише через "Дію". У третьому кварталі 2022 року мають з'явитися інші варіанти", - зазначив Железняк.

Читайте також: В Україні за минулу добу виявили понад 18 тисяч нових випадків COVID-19, 769 людей померли від ускладнень

Нагадаємо, 15 листопада президент України Володимир Зеленський повідомив під час свого відеозвернення, що повністю вакциновані українці зможуть отримати через "Дію" 1000 гривень та витратити їх на певний перелік послуг: придбати абонемент у спортзал, кінотеатр, театр або, наприклад, купити квитки для подорожей країною.

Президент, який видаляє допис із закликом вакцинуватися, можливо, збереже свій електорат серед антивакцинаторів. Але для країни втратить набагато більше життя громадян. На тлі перевантаження медсистеми, героїзму медиків, кисню від волонтерів. Докладніше читайте у статті Алли Котляр "Велика госпіталізація: чому так багато українців помирає від коронавірусу" у ZN.UA.