UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський звільнив із військової служби двічі міністра оборони

За генералом залишили право носіння військової форми.

Президент України Володимир Зеленський указом від 15 жовтня звільнив з військової служби "з правом носіння військової форми" колишнього міністра оборони генерала армії Олександра Кузьмука.

"Звільнити генерала армії України Кузьмука Олександра Івановича з військової служби у відставку за віком з правом носіння військової форми одягу", - йдеться в президентському указі.

Зазначимо, що 65-річний Олександр Кузьмук став генералом армії у 1998 році. Впродовж трьох скликань парламенту (четвертого, шостого та сьомого) був депутатом Верховної Ради від Партії регіонів. Також двічі очолював Міністерство оборони у 1996-2001 рр. та в період 2004-2005 років.

Зазначимо, що "популярність" генерал отримав завдяки двом гучним скандалам, пов'язаним із трагічними наслідками армійських навчань під час першої його каденції на посаді голови Міноборони. У першому випадку, 20 квітня 2000 року, невдало пущена з полігону в Чернігівській області ракета класу "земля-земля" опустилася на житловий будинок у Броварах на Київщині. Тоді загинули три людини, п'ятеро отримали поранення. 4 жовтня 2001-го чергова НС: ракета "земля-повітря", яка стартувала на навчаннях військ ППО у Криму, поховала в Чорному морі 78 пасажирів і членів екіпажу літака ТУ-154, що летів рейсом Тель-Авів - Новосибірськ. В обох випадках протягом декількох днів після НС вищі чини Міноборони на чолі з міністром намагалися переконати журналістів і громадськість, що армія до них стосунку не має. У відставку глава оборонного відомства подав лише на піку другого скандалу.