UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський провів закриту зустріч з журналістами в лісі

Учасники зустрічі з президентом опублікували фотографії та поділилися враженнями від спілкування з ним.

© Sonya Koshkina / Facebook
© Sonya Koshkina / Facebook
© Svitlana Ostapa / Facebook
Журналісти застерегли Зеленського та його соратників від подальших провокацій проти українських медіа
© Svitlana Ostapa / Facebook
© Svitlana Ostapa / Facebook
© Yevheniy Kuzmenko / Facebook
© Yevheniy Kuzmenko / Facebook
© Serhii Shcherbyna / Facebook
© Natalya Ligacheva / Facebook

Президент України Володимир Зеленський провів закриту зустріч із журналістами в заміській резиденції "Залісся". Кожен з учасників отримав індивідуальне запрошення, а сама зустріч не анонсувалася для широкої публіки.

Глава держави відповідав на запитання журналістів, розмістившись разом з гостями на кріслах-мішках. Представники українських видань і телеканалів опублікували фотографії із зустрічі з президентом і поділилися своїми враженнями. Про зміст розмов ніхто з них повідомляти не став, так як зустріч проводилася у форматі офф-рекордс.

За словами голови наглядової ради "Суспільного" Світлани Остапи, Зеленський пообіцяв журналістам дати прес-конференцію за підсумками перших 100 днів свого президентства.

"Президент Зеленський зустрівся з медійниками. Неформально в резиденції "Залісся". Крісла-мішки на галявині, шаурма, фрукти / полуниця / вино / кава / чай. Розмова офф-рекордс. Про ситуацію в країні його очима і плани. Журналісти, як завжди, ставили багато питань. Я запитала, коли він дасть прес-конференцію, щоб був рівний доступ до глави держави всіх журналістів. Не дуже впевнено сказав, що дасть на 100 днів президентства. Подивимося", - написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Шеф-редактор Detector Media Наталія Лігачова повідомила, що на зустрічі були присутніми чимало співробітники Адміністрації президента, включаючи прес-секретаря Зеленського Юлію Мендель.

"Я отримала від цієї зустрічі досить багато інформації про мотиви, дії і команду нового президента. Були практично всі співробітники АП з його команди, і це було цінно, так як можна було подискутувати про наболіле досить щільно з ними, і всі вони були налаштовані на конструктивний діалог. Ми отримали всі контакти і запевнення вести діалог і з журналістами, і з громадянським суспільством постійно. Ловимо на слові", - написала медіаекспертка.

Лігачова додала, що почула як позитивні, так і негативні відповіді президента на питання, поставлені нею і колегами.

"У мене залишилася тривога з приводу деяких порушених у ході зустрічі проблем. Я б воліла, щоб зустріч була в іншому форматі, хоча, чесно кажучи, в неформальності є свої переваги", - резюмувала вона.

Змішані враження від зустрічі залишилися й у журналіста інтернет-видання "Цензор.НЕТ" Євгена Кузьменко.

"Розписувати не буду, залишу для майбутніх текстів. Скажу тільки, що скептицизму і тривоги не поменшало . Стало більше розуміння того, як працює голова в головнокомандувача. І без відповіді залишилося одне з головних питань: нафіга він туди поліз?!", - написав він у Facebook.

За словами журналіста проекту "Схеми" Михайла Ткача, він потрапив лише на останні 15 хвилин зустрічі президента з представниками медіа та не встиг поставити питання, що його цікавлять. Про поведінку колег Ткач відгукнувся не дуже схвально.

"Що можу сказати - ті хто плазував перед Порошенком, намагаються зарекомендувати себе і перед Зеленським. Схоже, з надією, що їхні кращі якості будуть актуальні і в ціні і при цій владі. Не дивно, що ті, хто протягом останніх п'яти років, з одного боку, створювали ілюзію свободи слова, а з іншого тиснули на незалежних журналістів в унісон з владою, не пішли разом з командою Петра Порошенка та як один генпрокурор продовжують демонструвати свою важливість, неупередженість і незамінність", - заявив Ткач.

Журналіст проекту Bihus.Info Максим Опанасенко повідомив, що дізнався про зустріч із Зеленським з "радісно-щенячих постів колег", і поставив риторичне запитання щодо принципу, за яким в АП вирішили, кого запрошувати, а кого – ні.

"А за яким принципом запрошували журналістів до Зе? Алфавіт? Аудиторія? Просто цікаво... Я ніколи не мав ілюзій щодо своєї ваги в професії. Але все ж", - зазначив журналіст.

Запитання щодо принципу відбору запрошених виникли й у Лігачової.

"Про склад запрошених - у мене є своя думка. Але не думаю, що етично його обговорювати", - написала вона.

Судячи з фотозвітів, президентську резиденцію в п'ятницю, 7 червня, відвідали шеф-редакторка інтернет-видання Lb.ua Соня Кошкіна, головний редактор інформагентства "Інтерфакс-Україна" Олександр Мартиненко, головний редактор "РБК-Україна" Сергій Щербина, головна редакторка інтернет-видання "Гордон" Олеся Бацман, колишній гендиректор телеканалу "112. Україна" Єгор Бенкендорф, генпродюсер телеканалу NewsOne Василь Голованов, голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко та інші представники українських медіа.