UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський поговорив телефоном із президентом ЄБРР

Чакрабарті відзначив ефективний закон про концесію та голосування за закон про відкриття ринку землі в Україні.

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Європейського банку реконструкції і розвитку Сумою Чакрабарті, повідомили в пресслужбі Офісу президента. Сторони обговорили минулі та майбутні кредити, а також ситуацію з епідемією коронавірусу.

Зеленський розповів Чакрабарті, що уряд розробляє програми підтримки підприємців малого бізнесу, які постраждали через пандемію. У зв'язку з цим він запропонував ЄБРР розглянути шляхи підтримки дій уряду в цьому руслі, а також надання гарантій по таких кредитах.

Чакрабарті, своєю чергою, привітав процес реформування в Україні, який триває, попри епідемію COVID-19, особливо відзначивши ефективний закон про концесію та голосування за закон про відкриття ринку землі. Зеленський пообіцяв продовжити реформи.

Крім цього, Зеленський привітав перший пакет заходів ЄБРР щодо реагування на кризу в обсязі 1 млрд євро, затверджений у березні цього року - "Пакет солідарності" - і висловив надію на затвердження "Пакету солідарності 2.0" зі збільшенням до 4 млрд євро і розширенням критичної інфраструктури в рамках Програми підтримки життєдіяльності інфраструктури.

Голова держави також висловив надію на затвердження ЄБРР в липні кредиту для "Укравтодору" у розмірі 450 млн євро на реконструкцію дороги М05 Київ - Одеса до Одеси. Зеленський підкреслив, що будівництво доріг залишається для України одним з найбільших пріоритетів.

"Знаю, що на його реалізацію вже розпочато переговори про залучення фінансування пілотних проєктів на загальну суму близько 160 млн євро в Херсонській, Полтавській і Дніпропетровській областях, і ми сподіваємося, що зможемо їх успішно фіналізувати протягом декількох місяців. Сподіваюся, що з часом більше інфраструктурних проєктів буде розгорнуто в різних регіонах країни", - зазначив він.

Читайте також: Рада ратифікувала угоду України та ЄІБ щодо виділення кредиту на понад 15 млн євро

Раніше ЄБРР прогнозував скорочення ВВП України на тлі пандемії коронавірусу COVID-19, але вважав, що українська економіка зможе швидко відновитися, завдяки інвестиціям.

Докладно про збитки українській економіки через епідемію коронавірусу можна прочитати в матеріалі ZN.UA "Прогноз збитків. Якими будуть економічні збитки України через пандемію коронавірусу" для ZN.UA.