UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський хоче скасувати в цьому році ДПА для випускників шкіл

Згідно із зареєстрованим в Раді законопроектом, випускники все ж зможуть здати ДПА за бажанням.

Президент України Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду законопроект № 3669 "Про внесення змін у деякі закони України щодо окремих питань завершення 2019/2020 навчального року". Документ пропонує звільнити в цьому році випускників шкіл від обов'язкової державної підсумкової атестації.

"Встановити, що у зв'язку зі здійсненням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), здобувачі освіти, які завершують отримання повної загальної середньої освіти в 2019/2020 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації", - йдеться в проекті закону.

Водночас у законопроекті йдеться про те, що випускники можуть пройти підсумкову атестацію, у тому числі й у формі ЗНО, за власним бажанням.

"Реалізація акту після його прийняття сприятиме мінімізації ризиків захворювання серед осіб, які завершують отримання повної загальної середньої освіти, та подальшого поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)", - йдеться в пояснювальній записці.

Читайте також: Труханову повідомили про нову підозру у декларуванні недостовірних відомостей

Нагадаємо, 3 червня у Київська міська держадміністрація повідомили про те, що в Києві одинадцятикласники, які закінчують школи в 2020 році, звільнені від проходження обов'язкової ДПА. Однак випускники столичних шкіл, які цього року планують вступати до українських вищих навчальних закладів, повинні складати ЗНО.

Наступного дня в Міністерстві освіти та науки заявили про те, що у департаменту освіти та науки КМДА не було повноважень скасовувати підсумкову державну атестацію у формі ЗНО для випускників столичних шкіл.

При цьому в КМДА наполягали на тому, що вони мали право скасовувати ДПА у формі зовнішнього незалежного тестування.

Зовнішнє незалежне оцінювання в Україні у 2020 році відбудеться в умовах карантину з 25 червня по 17 липня. На кожному з пунктів проведення тестування будуть в обов'язковому порядку антисептичні засоби. Крім цього, всім учасникам процесу будуть надані необхідні засоби захисту. Учасники, зареєстровані до 4 червня зможуть завантажити зі своїх інформаційних сторінок запрошення-перепустки, де буде вказано час і місце проведення тестувань. Інформація про результати основної сесії ЗНО буде розміщена на сторінках учасників до 29 липня 2020 року.

Як зазначила у своїй статті для ZN.UA Оксана Онищенко, у такий складний період керівники освіти повинні стати кризовими менеджерами, які не бояться нових рішень, мають сміливість визнавати ризики. Однак зараз ми цього не спостерігаємо. Детальніше про це читайте у матеріалі оглядачки відділу освіти ZN.UA "Чим можу".