UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський знову заступився за Татарова в ОПУ, але змінив риторику

На думку президента, якщо людина особисто не била майданівців, вона не є уособленням режиму Януковича.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що люди, які за часів Януковича обіймали високі посади у правоохоронних органах, але особисто не брали участі у катуванні учасників Революції Гідності, не підпадають під люстрацію і можуть продовжувати працювати за нової влади.

«Ця людина ніколи не розганяла. Ніколи! Я поважаю Майдан, ми поважаємо пам’ять загиблих. Я патріотична людина, я президент України. Я б ніколи не призначив людину, яка розганяла людей на Майдані», - заявив він, коментуючи призначення в Офіс президента Олега Татарова.

В інтерв’ю на британському шоу BBC HARDtalk Зеленський заявив, що заяви про неприпустимість призначення Татарова та звинувачення у зміні проєвропейської політики влади на проросійську лунають з «підконтрольних Петру Порошенку ЗМІ».

Олег Татаров працював в Міністерстві внутрішніх справ під керівництвом Віталія Захарченка, який під час Революції Гідності втік до РФ. Також Татаров відомий тим, що за часів Євромайдану особисто переконував ЗМІ і зарубіжних послів, що мітингувальники стріляють самі в себе.

Крім того, Татаров заявляв, що силовики розганяли протестувальників на Майдані Незалежності у 2014 році, тому що «допомагали розчистити територію центру Києва вночі, щоб не заважати проїзду транспорту». І наголошував на тому, що міліція «не застосовувала силу і спецзасоби».

Крім того, Татаров працював адвокатом. Зокрема, він захищав депутата Вадима Новинського, одіозного ексголову Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова та відстоював інтереси родини Івана Кузнєцова – учасника одного з нападів на одеського активіста Сергія Стерненка.

Дивитися в 20:02 хвилини.

Читайте також: Зеленський ввів до складу Нацради з антикорупційної політики скандального заступника голови ОПУ Татарова

5 серпня Зеленський підписав указ, яким призначив Олега Татарова заступником голови свого Офісу Андрія Єрмака. В ОПУ заявили, що він відповідатиме за правоохоронний напрямок.

Представники правозахисних та інших громадських організацій вимагають звільнити Татарова і в майбутньому не допускати призначень на відповідні посади осіб, які «виправдовували і покривали масові злочини і порушення прав людини і самі уособлюють авторитарний режим Януковича».

Згодом Зеленський спробував виправдати Татарова.