UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський затвердив Стратегію нацбезпеки України: що це означає

Відповідний указ №392/2020 був підписаний в понеділок, 14 вересня.

Президент Володимир Зеленський своїм указом ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони "Про Стратегію національної безпеки України".

Як повідомляється на сайті Офісу президента, відповідний указ №392/2020 був підписаний в понеділок, 14 вересня.

Стратегія розроблена за дорученням Зеленського і визначає основні напрямки державної політики в сфері національної безпеки, зокрема:

Крім цього, в Стратегії визначено, що Україна прагне до миру, який є запорукою розвитку держави, а людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека - найвища соціальна цінність.

Кінцевою метою реалізації Стратегії є "твердження вільної, багатої, безпечної України, в якій панує право, де кожен може реалізувати свої таланти і здібності, де люди дихають чистим повітрям, п'ють чисту воду і з якою зв'яжуть долю їх діти і внуки".

Читайте також: Зеленський провів бесіду з головою ОБСЄ

Стратегія ґрунтується на трьох основних принципах державної політики в сфері національної безпеки:

Пріоритетами національних інтересів визначаються: відстоювання незалежності і державного суверенітету, відновлення територіальної цілісності в рамках міжнародно визнаною державного кордону України; суспільний розвиток, перш за все розвиток людського капіталу; захист прав, свобод і законних інтересів громадян України; європейська та євроатлантична інтеграція.

Нагадаємо, також сьогодні Зеленський підписав прийнятий 25 серпня Верховною Радою закон №825-IX про ратифікацію меморандуму і кредитної угоди між Україною і Євросоюзом про отримання макрофінансірованія ЄС на суму до EUR1,2 млрд.