UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський затвердив санкції проти осіб з так званого церковного списку. Серед підсанкційних – Новинський і Лебідь

Санкції діятимуть п'ять років.

Президент України Володимир Зеленський увів у дію санкції РНБО щодо введення санкцій проти осіб з так званого церковного списку. Відповідний указ опублікували на сайті офісу президента.

До списку санкцій потрапили 10 осіб:

Санкції введені на п’ять років. Зокрема, обмеження передбачають, блокування активів, обмеження торговельних операцій, блокування на виведення капіталів за межі України тощо. Крім того, усі фігуранти списку позбавляються державних нагород України та інших форм відзначення.

Більшість із тих, хто потрапив до «церковного» списку санкцій зараз перебувають на окупованих українських територіях або за кордоном. Вони потрапили під санкції через те, що пропонували приєднати очолювані єпархії до Російської православної церкви, погодились на співпрацю з окупантами, просувають проросійські наративи та виправдовують військову агресію Росії в Україні.

Читайте також: Зеленський ввів у дію санкції проти 22 російських священиків: хто потрапив у список

Нагадаємо, активно за діяльність філії РПЦ в Україні взялися у жовтні. СБУ в жовтні почала проводити обшуки у будівлях УПЦ (МП) у різних областях України, а президент Володимир Зеленський натякнув, що роботу УПЦ в Україні можуть заборонити.