UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський запросив нового президента Аргентини відвідати Україну

Глави держав також обговорили низку інших питань під час телефонної розмови.

Президент України Володимир Зеленський увечері середи, 22 листопада, провів телефонну розмову з новообраним главою Аргентини Хав’єром Мілеєм та запросив його здійснити візит в Україну в якості “сигналу небайдужості”.

Як розповів Зеленський у вечірньому зверненні, переговори, зокрема, стосувалися того, як зробити більш активними відносини України та Аргентини, а також України та всієї Латинської Америки.

Читайте також: Суміш Бориса Джонсона та ляльки-вбивці Чакі: хто такий новий президент Аргентини Хав'єр Мілей

"Привітав пана Мілея з обранням. Запросив його відвідати Україну, і це був би важливий сигнал — сигнал небайдужості. Звичайно, я поінформував про все те, чого нам уже вдалося досягти в реалізації нашої Формули миру. Запропонував Аргентині проявити своє лідерство у спільних мироустановчих зусиллях", — сказав Зеленський.

На сайті президента України уточнили, що глава нашої держави також подякував Мілею за його принципову позицію, якої той дотримується з початку повномасштабного вторгнення Росії, щодо підтримки України.

"Я вдячний вам за те, що ви не намагалися балансувати між добром і злом та одразу рішуче заявили про свою підтримку України. Українці все це бачили. І ми вам дуже вдячні за це", — зазначив Зеленський, також подякувавши за гуманітарну допомогу від Аргентини.

Співрозмовники поговорили про потенційну співпрацю в розслідуванні російських воєнних злочинів, притягненні РФ до відповідальності та повоєнній відбудові.

Читайте також: У Держдепі назвали, хто фінансує антиукраїнську інформаційну кампанію в Латинській Америці

Глава України запросив аргентинську сторону продовжити участь у роботі з реалізації Формули миру, зокрема, направивши представника на наступну зустріч радників з питань нацбезпеки та політичних радників щодо імплементації плану.

"Україна зацікавлена в подальшому розвитку відносин як з Аргентиною, так і з регіоном Південної Америки. Зеленський запропонував співрозмовнику долучитися до підготовки саміту Україна — Латинська Америка", — йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, у неділю в Аргентині обрали новим президентом здавалося б аутсайдера перегонів, лібертаріанця Хав’єра Мілея. Жереб випав саме на політика з радикальними поглядами в сподіваннях виправити економіку, яка постраждала від тризначної інфляції, загрозливої ​​рецесії та зростання бідності.