UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський запропонував новий вид військової служби

Президент пропонує закликати резервістів в особливий період без оголошення мобілізації.

Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками Ради резервістів Збройних сил України обговорив зміни в законодавство, що стосуються військового резерву. Про це повідомляє  прес-центр ОП.

Зокрема, мова йде про проекти законів "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку" та "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо окремих питань вдосконалення забезпечення організації виконання військового обов'язку в особливий період".

Перший документ, розроблений Міністерством оборони України, передбачає переформування військових комісаріатів у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки у відповідності з європейськими підходами. Також законопроект пропонує запровадити новий вид військової служби - військова служба за призовом осіб з резервістів в особливий період, яка передбачає можливість призову резервістів в особливий період без оголошення мобілізації на строк до шести місяців. Такий заклик буде відбуватися за рішенням Верховного головнокомандувача Збройних сил України.

Крім того, проект закону пропонує поширити на резервістів комплекс соціальних гарантій, які діють для мобілізованих осіб; удосконалити питання формування військового резерву, а також створити військовий облік резервістів в державі, зокрема з допомогою автоматизованої системи "Оберіг" (Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних і резервістів).

Другий законопроект передбачає пільгове оподаткування фізичних осіб - підприємців у разі їх призову на військову службу за призовом осіб з числа резервістів в особливий період. На весь час такої служби вони звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб.

Читайте також: У Сєвєродонецьку затримали диверсанта РФ, який планував підірвати резервуари з аміаком

12 квітня Об'єднані сили провели комплексні тактико-спеціальні заняття з застосуванням резервів. У навчаннях були задіяні піхотні підрозділи, мінометні розрахунки, бронетехніка і гелікоптери. Артилеристи і танкісти відпрацювали ураження цілей в умовах бою. Крім того, в рамках занять військовослужбовці та техніка подолали водну перешкоду з допомогою понтонної переправи.

 Міноборони планує на останню декаду вересня проведення стратегічного командного штабного навчання «Об'єднані зусилля 2020”.