UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський заявив, що Трамп вважає справедливими вимоги України щодо членства в НАТО

Президент  переповів частину своєї розмови із кандидатом в президенти США.

Кандидат у президенти США Дональд Трамп під час зустрічі у США начебто погодився, що вимога України  стати повноправним членом НАТО попри війну є справедливою та логічною, заявив президент Володимир Зеленський під час брифінгу у Брюсселі.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо першого пункту плану перемоги України, який стосується вступу в НАТО зараз, він зазначив, що надання Україні запрошення на членство в Альянсі юридично не є якимось порушенням «червоних ліній», а радше превентивний крок до розширення агресії за межі України.

«Я можу вам навести приклад моєї розмови щодо НАТО. Я говорив про це з Трампом. Я наводив приклад Будапештського меморандуму, це зрозумілий приклад», - зазначив Зеленський.

Президент розповів Трампу, що документ підписали безумовні лідери світу, які мають ядерну зброю, в тому числі США та Росія, але у підсумку майже всі цю домовленість порушили.

«Умовою для України було віддати ядерну зброю, а за це підписанти гарантували Україні суверенітет в міжнародно визнаних кордонах 1991 року. І як можна вірити всім партнерам, які гарантували збереження нашої територіальної цілісності. Всі ці домовленості не спрацювали. … І виходить так, який у нас вихід: або в України буде ядерна зброя, або ми повинні мати якийсь альянс. І окрім НАТО ми не знаємо більше діяєвих альянсів. … І ми обираємо НАТО», - переповів Зеленський свою бесіду із Трампом.

Він зазначив, що Трамп у відповів заявив, що аргументи Києва є справедливими.

На уточнююче запитання журналістів, чи Трамп таки погодився на необхідність вступу України в НАТО, Зеленський відповів, що не хотів би говорити про всю розмову, але з аргументами Києва Трамп погодився.

Читайте також: Пунктом про запрошення в НАТО Україна хоче отримати запобіжник проти шантажу Путіна — політолог

Нагадаємо,  напередодні президент України Володимир Зеленський представи у парламенту план перемоги України, який  першим пунктом передбачає запрошення України в НАТО до закінчення війни.

Зазначимо, що кандидат у віцепрезиденти США від Республіканської партії Джей Ді Венс нещодавно заявив, що план кандидата у президенти США Дональда Трампа щодо завершення війни в Україні може передбачати створення "демілітаризованої зони" на окупованих Росією українських територіях, а Україна повинна буде відмовитися від вступу до НАТО.