UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський заявив, що час повертати біженців в Україну ще не настав

Президент підкреслив, що безпекова ситуація в країні є складною.

Президент України Володимир Зеленський заяви, що зараз не варто змушувати українських біженців повертатись додому, бо цьому не сприяє ні безпекова, ні економічна ситуація. Про це він сказав на спільній пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом у Берліні.

«Є люди, які залишилися без будинків. Їм потрібна допомога, їм потрібні робочі руки. Потрібні ці професії. Ми втратили багато людей, які через війну втратили професію, хтось поїхав за кордон», – сказав Зеленський.

Він висловив певність, що  після завершення війни українців повернуться додому для спільного її відновлення.

«Я впевнений, всі приїдуть відновлювати нашу державу. Тому що будуть робочі місця, буде безпека, і я вважаю, що буде велика мотивація», – зазначив він.

Він  нагадав, що зараз українці, які залишаються в країні, щоденно стикаються із труднощами, в тому числі через системні удари РФ по критичній інфраструктурі, які призвели до дефіциту електроенергії в країні.

Читайте також: Єврокомісія пропонує продовжити тимчасовий захист для біженців з України до березня 2026 року

Президент додав, що країна дуже рада і зараз тим, хто вирішує повернутись і допомогти у її відновленні, оскільки в країні є сильний брак робочих рук, які теж можуть працювати на допомогу армії та перемогу.

Напередодні міністерка з питань  розвитку Німеччини Свеня Шульце заявила, що її країна не вдаватиметься до засобів заохочення для повернення біженців з України додому.

Водночас низка країн Європи запровадили програму разових виплат для українських біженців, які вирішили повернутись на Батьківщину, щоб стимулювати їх репатріацію.