UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський за державний кошт агітує за "Слугу народу" – Комітет виборців України

З початку серпня ДУС перерахувало авіакомпанії "Україна" більше мільйона гривень за перельоти Зеленського.

Комітет виборців України (КВУ) заявляє про те, що президент Володимир Зеленський використовує службові відрядження по регіонах країни для агітації за власну політичну партію "Слуга народу" перед місцевими виборами, що і показують фото та відео за підсумками таких поїздок.

"Серед іншого Зеленський фактично проводив приховану політичну агітацію під час поїздок до Запоріжжя та Херсону. Так, 19 серпня під час робочої поїздки В. Зеленського до Запоріжжя та 20 серпня під час поїздки до Херсону на сцені, де виступав президент, були наявні матеріали з ознаками агітаційних, розміщені на користь політичної партії «Слуга Народу»", - йдеться в заяві КВУ в фейсбуці.

У КВУ підкреслили, що Зеленський виступав на тлі банерів "Слуги народу" і написом "Зе! Місцеві", а у своїх виступах весь час використовував словосполучення "Україна - це ти", який є офіційним виборчим гаслом партії на місцевих виборах 2020 року.

"Крім того, участь в робочій поїздці президента до Запоріжжя взяв Міністр цифрової трансформації України Федоров, який під час заходу офіційно представив кандидата від політичної партії «Слуга Народу» на виборах Запорізького міського голови", - додали в Комітеті виборців України.

КВУ оцінює, що такі дії президента і членів уряду є проявом використання службових повноважень в політичних цілях, мають ознаки політичної корупції та є зловживанням адмінресурсом.

"Враховуючи, що фінансування робочих поїздок президента здійснюється за бюджетні кошти, такі дії також можна розцінювати як прояв прихованої агітації за кошти платників податків. За даними Єдиного вебпорталу використання публічних коштів в середньому один регіональний переліт президента коштує близько 250 тис. грн", - підкреслили в КВУ.

Центральна виборча комісія на засіданні 8 серпня призначила перші місцеві вибори на різних рівнях в 24 областях України, проте вони не відбудуться на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Крім того, ЦВК почала відбір кандидатів у територіальних виборчих комісіях на місцевих виборах.

Нагадаємо, головний санітарний лікар оголосив про те, що перенесення місцевих виборів можливий за умови знаходження України в "червоній зоні" (50%) через коронавирусной інфекції.

Також глава Центральної виборчої комісії Олег Діденко підтвердив інформацію про тиск з боку Офісу президента, яка раніше була поширена ZN.UA. За його словами, йому, а також деяким членам комісії приходили «рекомендації» з приводу його звільнення за власним бажанням.

Раніше ZN.UA писало, що 25 жовтня в Україні відбудуться перші після завершення першого етапу децентралізації, що почалася в квітні 2014 року, загальнонаціональні місцеві і регіональні вибори. Це загальнонаціональне голосування матиме більше політичне значення, ніж попередні вибори в обласні, районні та місцеві ради. Детальніше в матеріалі Андреаса Умланда "Не час".