UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський ввів до складу Нацради з антикорупційної політики скандального заступника голови ОПУ Татарова

Також президент ввів до складу Нацради в.о. голови САП

Президент Володимир Зеленський ввів до персонального складу Національної ради з питань антикорупційної політики в.о. керівника Спеціалізована антикорупційна прокуратура Максима Грищука і заступника керівника Офісу президента Олега Татарова.

Відповідний указ №411/2020 від 28 вересня про зміни в складі Національної ради з питань антикорупційної політики опубліковано на сайті глави держави.

Цим же указом Зеленський вивів зі складу Національної ради з питань антикорупційної політики екс-в.о. голови Державної митної служби Ігоря Муратова і ексголову САП Назара Холодницького.

5 серпня Зеленський підписав указ, яким призначив Олега Татарова заступником глави свого Офісу Андрія Єрмака. В ОПУ заявили, що він буде відповідати за правоохоронний напрямок.

Олег Татаров працював в Міністерстві внутрішніх справ під керівництвом Віталія Захарченка, який під час Революції Гідності втік в РФ. Також Татаров відомий тим, що за часів Євромайдану, особисто переконував ЗМІ і зарубіжних послів, що мітингувальники стріляють самі в себе.

Крім того, Татаров заявляв, що силовики силоміць розганяли протестуючих на Майдані Незалежності під час протестів в 2014 році, тому що "допомагали розчистити територію центру Києва вночі, щоб не заважати проїзду транспорту". При цьому він також підкреслив, що міліція не "застосовувала сили і спецзасобів".

Крім того, Татаров працював адвокатом. Зокрема, він захищав депутата Вадима Новинського і одіозного ексглаву Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова.

У свою чергу представники правозахисних та інших громадських організацій вимагають звільнити Татарова з посади заступника голови Офісу президента. Правозахисники й активісти також вимагають в майбутньому не допускати призначень на відповідні посади осіб, які "виправдовували і покривали масові злочини і порушення прав людини і самі уособлюють авторитарний режим Януковича".

Пізніше Зеленський виправдовував Татарова.