UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський вважає візит Орбана в Україну позитивним фактором

За словами президента, країнам варто розвивати співпрацю.  

Президент України Володимир Зеленський вважає позитивним той момент, що візит прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Києва все ж таки відбувся, оскільки країнам потрібно налагоджувати двосторонні відносини.

«Те, що візит був в Україну – це добре в будь-якому разі. Тому що у нас конкретно не було стосунків. Ми сусіди. Ми ж не воюємо з угорцями... У нас мають бути сильні, дружні, принаймні треба побудувати спочатку хоча б прагматичні стосунки», - сказав Зеленський на прес-конференції у понеділок, 15 липня.

Оцінюючи, натомість, візит Орбана до Москви, який відбувся відразу після поїздки в Україну, Зеленський зазначив, що не підтримує таких дій та додав, що не знав про такі плани угорського премєра, коли той був у Києві.

«Якщо він використав Україну, щоб йому після цього було комфортно поїхати до Росії, це неправильно, я вважаю. Його візит до Росії я не підтримую. Але це ж його рішення», - сказав президент.

Читайте також: Глави МЗС Євросоюзу планують бойкотувати серпневу зустріч у Будапешті, аби провчити Орбана — Politico

Нагадаємо, що глава уряду Угорщини Віктор Орбан під час зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським запропонував йому «подумати над припинення вогню, аби потім вести переговори про мир».

Після візиту до Києва Орбан буквально за кілька днів полетів до Москви на перемовини із президентом РФ Владіміром Путіном. Це викликало обурення низки європейських країн, зокрема Німеччини. 

Згодом він відправився до Пекіна, де зустрівся з головою КНР Сі Цзіньпіном та  обговорював  війну Росії в Україні.

Врешті, після свого вояжу до прихильників Росії Віктор Орбан направив лідерам Євросоюзу свій «мирний план» щодо України, згідно з яким Угорщина – єдина країна, яка може вести перемовини з кожною стороною.

Раніше глава України Володимир Зеленський підкреслював, що Віктор Орбан не може бути посередником між Україною та Росією, оскільки посередником може бути лише сильна держава, яка може впливати на РФ фізично.