UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський втретє зустрівся з прем'єр-міністром Індії

Зокрема сторони обговорили підготовку до другого Саміту миру.

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді під час робочого візиту до Нью-Йорка. Основною темою переговорів стало поглиблення співпраці між двома країнами у сферах економіки, оборони та міжнародної взаємодії.

Глава держави висловив вдячність Індії за підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, повідомили в Офісі президента.

Обидва лідери обговорили реалізацію домовленостей, досягнутих під час нещодавнього візиту Моді до Києва. Тоді сторони домовилися про активізацію торговельно-економічних відносин та посилення оборонного співробітництва. Особливу увагу також приділили залученню Індії до повоєнної відбудови України.

Читайте також: Зустріч Зеленського з Байденом: подарунок на прощання – погляд The Times

Крім того, Зеленський та Моді торкнулися питання взаємодії у галузях освіти, науки та культури. Під час зустрічі також обговорювалися шляхи посилення співпраці на міжнародних майданчиках, таких як ООН та G20. Лідери обговорили реалізацію української Формули миру та підготовку до другого Саміту миру, який має стати важливою віхою у врегулюванні війни з Росією.

Офіс президента України

Нагадаємо, посол України в Індії Олександр Поліщук заявив, що Київ хоче, щоб Нью-Делі був модератором перемовин та використовував свої зв’язки з Росією, аби посадити Москву за стіл переговорів. Поліщук додав, що Україна запропонувала Індії провести другий Саміт миру до листопада 2024 року, аби припинити війну з РФ. Проте зараз неясно, чи погодиться на це Нью-Делі.

Читайте також: Малоймовірно, що Індія буде посередником між Києвом та Москвою. Їй потрібна російська підтримка — аналітик Панда

І в Києві, й у Нью-Делі так наполегливо й багаторазово називали візит індійського прем’єр-міністра Нарендри Моді до України «історичним», що було очевидно: кожна зі сторін дуже хотіла вирішити низку питань. Але в Києва та Нью-Делі вони були різними. Якими саме?

Читайте статтю асоційованої старшої аналітикині Центру «Нова Європа» Наталії Бутирської на ZN.UA «Після обіймів із Путіним нові обійми. Навіщо прем′єр Індії приїздив до України?».

Читайте також: У Китаї заявили про підтримку "мирних зусиль" Індії щодо України

Раніше у межах великого соціологічного дослідження, яке ZN.UA провело разом із Центром Разумкова, ми не лише поцікавилися в українців, як вони оцінюють результати форуму в Швейцарії, а й запитали в них, чи потрібно проводити другий Саміт миру, чи варто запрошувати на нього Росію й чи є сенс для України взяти участь у китайських «мирних ініціативах».

Із підсумками цієї частини нашого соцопитування знайомить редакторка міжнародного відділу ZN.UA Тетяна Силіна в статті «Другий Саміт миру. Чого від нього очікують українці та як оцінили перший».