UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський вимагає у Трампа оприлюднити його план «швидкого припинення війни»

Президент України заявив, що українці мають знати, чого їм чекати восени – підтримки, чи втрати.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що кандидат в президенти США  Дональд Трамп повинен оприлюднити свій план швидкого припинення війни з Росією, а він особисто готовий  зустрітися з Трампом, щоб почути пропозиції його команди, пише Bloomberg.

«Якщо Трамп знає, як закінчити цю війну, він має сказати нам сьогодні. Якщо є ризики для української незалежності, якщо ми втратимо державність – ми хочемо бути до цього готові, ми хочемо знати», — сказав Зеленський в інтерв’ю Bloomberg Television в середу.

Видання зазначає, що у майже годинному інтерв’ю президент України поскаржився на затримки поставок зброї від західних союзників і сказав, що «потенційно готовий» зустрітися з Трампом, щоб почути пропозиції його команди.

«Вони не можуть планувати моє життя і життя наших людей і наших дітей. Ми хочемо зрозуміти, чи будемо мати в листопаді потужну підтримку США, чи залишимося самі», - сказав він.

Зеленський відкинув слова про те, що українські та російські сили перебувають у глухому куті на полі бою, заявивши, що українські військові мають кращі позиції, ніж це було кілька місяців тому, і новий наступ – це питання озброєння їхніх бригад.

І хоча він високо оцінив пакет допомоги США на 61 мільярд доларів, але додав, що військова техніка надто довго доставляється на фронт.

«Це найбільша трагедія цієї війни, що між рішенням і реальним фактом ми справді довго, довго, довго чекаємо», — сказав Зеленський.

Також президент додав, що Китай може зіграти «величезну роль» у врегулюванні конфлікту, оскільки Москва дуже залежить від свого ринку експорту, та припустив, що США та Китай можуть діяти разом, щоб припинити війну, якщо відкинуть інші розбіжності.

Читайте також: У Зеленського заявили про неготовність України до компромісу з Росією

Колишній президент США та кандидат у президенти США Дональд Трамп уже кілька разів заявляв, що покладе край війні до інавгурації в січні.

Водночас видання Politico пише, що Трамп веде переговори з президентом Росії Владіміром Путіним про те, скільки окупованої території України Москва зможе зберегти за собою, та планує поставити ультиматум НАТО щодо можливого членства України в Альянсі. Водночас в Кремлі стверджують, що такого діалогу немає.