UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський відмовився звільнити Татарова

Рішення президента свідчить про його світоглядні цінності, вважає автор петиції Віталій Шабунін.

Президент України Володимир Зеленський відмовився звільняти заступника голови свого Офісу Олега Татарова. Позицію голови держави викладено у відповіді на петицію про звільнення Татарова, яка набрала понад 25 тисяч підписів, а отже мала потрапити на розгляд до президента.

Відмову Зеленський аргументує «відсутністю законних підстав». «Статтею 19 Конституції України встановлено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством», - йдеться у відповіді.

Автор петиції Віталій Шабунін вважає відповідь Зеленського маніпулятивною: «Це дешева брехня, адже президент України має повне право звільняти заступника голови ОП – і Зеленський неодноразово цим правом користувався».

Відмову звільнити Татарова Шабунін називає свідченням того, що Володимир Зеленський розділяє цінності заступника голови ОПУ. «А це значить, що президент: підтримує відмазування вбивць майданівців та не бачить проблем в корупційних злочинах Татарова. (...) Зеленський засвідчив, що його світогляд не має нічого спільного ні з цінностями Революції Гідності, ні з цінностями цивілізованого світу», - додає він.

Петицію «Негайно звільнити Олега Татарова – заступника голови Офісу президента Зеленського», було подано 26 березня, станом на 18 червня петиція набрала понад 25 тисяч підписів. Зокрема, її підписали Олег Сенцов, Сергій Притула, Яніна Соколова, Віталій Дейнега, Сергій Стерненко та інші відомі українці.

Читайте також: Підпис "Джо Байден" під петицією про звільнення Татарова – це хакреська атака – Держспецзв'язку

Захисник Антимайдану

Наміри Володимира Зеленського призначити заступником Андрія Єрмака Олега Татарова викликали спротив громадянського суспільства.

Олег Татаров працював у МВС під керівництвом Віталія Захарченка, який під час Революції Гідності втік до РФ. Також Татаров відомий тим, що за часів Євромайдану особисто переконував ЗМІ і зарубіжних послів, що мітингувальники стріляють самі в себе.

Крім того, Татаров заявляв, що силовики розганяли протестувальників на Майдані Незалежності у 2014 році, тому що «допомагали розчистити територію центру Києва вночі, щоб не заважати проїзду транспорту». І наголошував на тому, що міліція «не застосовувала силу і спецзасоби».

Після Майдану Олег Татаров працював адвокатом, захищав депутата Вадима Новинського, одіозного ексголову Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова та відстоював інтереси родини Івана Кузнєцова – учасника одного з нападів на одеського активіста Сергія Стерненка.

Справа «Укрбуду»

Працюючи в Офісі президента, Татаров став фігурантом корупційної справи. У грудні 2020 року прокурори САП оголосили Татарову підозру у співучасті щодо передачі хабаря в інтересах колишнього депутата та голови корпорації «Укрбуд» Максима Микитася. 

Хабар призначався судовому експерту у справі про заволодіння коштами Нацгвардії. За матеріальну винагороду експерт занизив суму збитків у більш ніж 11 раз. У 2016-1017 році керівництво НГУ і компанія-забудовник підписали угоду про обмін службових квартир в житловому комплексі в центрі Києва (будувався на території колишньої військової частини) на «аналогічні» на околиці міста. Сума збитків сягнула 81 млн грн.

Справу Татарова спочатку незаконно вивели з підслідності НАБУ (хоча розслідуванням корупційних злочинів має займатися саме антикорупційне бюро), а потім «злили» у судах. Докладніше про те, як правоохоронні органи виводять з-під кримінальної відповідальності потрібних осіб, читайте у статті Олександра Лємєнова «Законники-схематозники: як вивести “потрібних людей” з-під відповідальності?» у ZN.UA.