UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленські у Вашингтоні вшанували пам'ять жертв Голодомору: фоторепортаж

Символічні снопки пшениці до меморіалу поклали члени української делегації в США.

© Сайт президента України
© Сайт президента України
© Сайт президента України
© Сайт президента України
© Сайт президента України
© Сайт президента України

Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська у вівторок, 31 серпня, відвідали Меморіал жертвам Голодомору 1932-1933 років, який відкрили в центрі Вашингтона в 2015 році.

Глава держави з дружиною поклали символічні снопки пшениці до підніжжя меморіалу. Потім те саме зробили міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, посол України в США Оксана Маркарова, голова Офісу президента Андрій Єрмак та інші члени української делегації.

«Цей Меморіал є важливим символом солідарності американського народу з українцями і нагадуванням про одну з найстрашніших трагедій в історії нашого народу і всього людства», - заявив Зеленський.

З історією створення пам'ятника президента і першу леді ознайомили голова Крайової комітету США з визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу Михайло Савків й авторка проекту Меморіалу архітекторка Лариса Курилас, повідомили в Офісі президента.

Читайте також: Зустріч Зеленського з Байденом: програма візиту президента України в США

Організований радянським тоталітарним режимом Голодомор забрав життя не менше 3,9 млн українців. Кожна четверта субота листопада - День пам'яті жертв Голодомору.

У грудні 2016 року Верховна Рада звернулася до демократичних держав світу із закликом визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу.

Крім України, Голодомор визнали геноцидом 16 держав, серед яких Канада, Мексика, Польща, Португалія, Грузія, Литва, Латвія, Естонія і США.

Ще вісім країн, а також ПАРЄ і Європарламент приймали резолюції про засудження Голодомору як злочину радянського тоталітарного режиму проти українського народу.

Детальніше читайте в матеріалі Ярослави Музиченко "Світова ціна українського Голоду" у ZN.UA.