UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський у Вашингтоні домовлятиметься про гарантії безпеки, аби убезпечитись від перемоги Трампа – Times

Аналітики кажуть, що Україна не зможе перемогти під час наступу, тому потрібно довести Росію до кризового стану.

Зеленський в США відвідав завод із виробництва боєприпасів

Зеленський в США відвідав завод із виробництва боєприпасів

План завершення війни в Україні президента Володимира Зеленського має чотири ключові пункти. Насамперед він проситиме західних партнерів про гарантії безпеки на кшталт пакту про взаємну оборону в рамках членства в НАТО, що підкреслює, що Україну не прийняли до НАТО, зокрема, через розбіжності між союзниками, пише видання The Times.

Другий пункт передбачає продовження вторгнення України в Курську область Росії, щоб забезпечити територіальну «розмінну монету». Третім пунктом є прохання про надання «конкретного озброєння», і четвертим – міжнародна фінансова допомога для зруйнованої економіки України.

Читайте також: "Опинимось у дуже довгій війні": Зеленський розповів, що буде, якщо США не підтримають план перемоги

Раніше Зеленський неодноразово говорив, що не буде розкривати всі деталі плану до зустрічі з Байденом у Білому домі, додавши, що згодом  представить свій план двом кандидатам у президенти - Трампу і Камалі Гарріс.

Водночас The Times пише, що заклики Зеленського до гарантій безпеки зумовлені страхом можливого примусу України до невигідної мирної угоди з боку майбутньої адміністрації Трампа в разі його перемоги на виборах.

«Зеленський хоче «підтвердити» американську підтримку України після того, як Дональд Трамп  та його віце-президент Джей-Ді Венс заявили, що конфлікт можна вирішити, запропонувавши територіальні поступки Росії», - пише видання.

Читайте також: США можуть поставити Україні плануючі авіабомби для винищувачів F-16 – Politico

Водночас один із західних дипломатів зазначив журналістам, що президентські вибори у США мають значення не лише для України, а й для Росії.

«Для Путіна їхній результат буде найбільш важливим елементом у його власних розрахунках. Якщо росіяни дійдуть висновку, що у Вашингтоні є уряд, який налаштований продовжувати підтримувати Україну, це, безумовно, змінить їхнє ставлення до можливих переговорів. Але якщо у них буде відчуття, що це Дональд Трамп, який, можливо, пропонує їм дешевий вихід, то це кінець», - сказав він.

Видання додає, що Байден навряд чи публічно заявить про дозвіл на удари вглибину Росії. Однак Москва уже перемістила багато своїх літаків і ракетних систем за межі досяжності ракет дальнього радіусу дії, тому  навіть якщо дозвіл на удари буде надано, то малоймовірно, що цей крок уже змінить хід конфлікту.

Читайте також: План перемоги передбачає швидкі рішення партнерів з жовтня по грудень — Зеленський

The Times  цитує військових аналітиків і дипломатів, які сходяться на думці, що Україна не має перспективи витіснити росіян з окупованої території на сході країни в короткостроковій або середньостроковій перспективі. Тому  найбільш реалістичною метою є утримання України в боротьбі доти, доки Росію не вдасться примусити до переговорів. Один з дипломатів НАТО визнав, що будь-які переговори будуть «дуже, дуже, дуже складними і болючими для України».

«Зрозуміло, що українці не зможуть вигнати росіян зі своєї країни. Але заморозити конфлікт на нинішній лінії фронту, як запропонував Венс, і змусити Україну залишатися позаблоковою «було б катастрофічним результатом. Це точно не може бути основою переговорів», - сказав один із дипломатів.