UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський у Львові підписав безпекову угоду між Україною та Данією

У грошовому вимірі військова підтримка Данії становитиме щонайменше 1,8 млрд євро.

У п’ятницю, 23 лютого, у Львові президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Данією, повідомив заступник керівника ОП Ігор Жовква у Facebook.

Згідно з угодою у 2024 році військова підтримка Данії становитиме щонайменше 1,8 млрд євро. Крім того, Данський Фонд на підтримку України виділив 8,5 млрд євро на поточну підтримку нашої держави у 2023-2028 роках.

Окрім класичних положень щодо чіткої підтримки майбутнього членства України в ЄС і НАТО, нашого шляху реформ, співробітництва в галузі оборонної промисловості, у сфері розвідки, кібербезпеки, відновлення України, а також питання санкцій та притягнення агресора до відповідальності – маємо потужний військовий блок,  Данія як співголова Коаліції військово-повітряних сил (AFCC) та учасник Коаліції інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони, зобов’язалась:

Згодом Офіс президента опублікував повний текст угоди

Також угода підтверджує підтримку з боку Данії майбутнього членства України в ЄС і НАТО, зокрема шляхом підтримки планів реформ України та сумісності її Сил оборони й безпеки з Альянсом. У документі сторони підтверджують, що Україна є невід'ємною частиною євроатлантичної та глобальної безпеки. Україна зі свого боку зобов’язується імплементувати реформи, визначені ЄС, МВФ і НАТО.

У разі майбутнього збройного нападу Росії на Україну угода передбачає проведення консультацій протягом 24 годин з метою визначення відповідних подальших кроків.

Документ чинний протягом 10 років з дати підписання та передбачає можливість продовження строку дії за спільним рішенням сторін.

Читайте також: Україна може підписати безпекову угоду із США в березні

Минулого тижня угоди про співробітництво у сфері безпеки з Україною підписали Німеччина та Франція. Що спільного в цих трьох угодах? Якими є відмінності? Навіщо вони нашій країні? Аналіз читайте  в статті Володимира Кравченка «Угоди з Францією та Німеччиною: що вони означають для України».