UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський скликав засідання РНБО – обговорити кризу в Конституційному суді

Офіс генпрокурора вимагає відсторонити голову суду Олександра Тупицького.

Президент України Володимир Зеленський у вівторок, 29 грудня, скликав засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО), повідомляє «РБК-Україна» із посиланням на речницю гаранта Юлію Мендель.

Говорити про подробиці порядку денного Мендель відмовилася, але уточнила, що розглядалося, зокрема, питання конституційної кризи.

Речниця Зеленського уточнила, що засідання вже закінчилося. «Усі деталі будуть повідомлені офіційно», - додала вона.

Читайте також: Зеленський вважає, що Тупицький має піти у відставку

Нагадаємо, 28 грудня голова Конституційного суду Олександр Тупицький мав прийти до Офісу президента генерального прокурора для проведення процесуальних дій. Тупицького підозрюють в підкупі свідка і дачі завідомо неправдивих свідчень (ст. 386, ч.2 ст. 384 КК України).

В ОГП голова суду не прийшов «з поважних причин», але ухилятися від слідства не збирається, заявили у пресслужбі. Офіс генпрокурора попросив Зеленського відсторонити Тупицького на час розслідування.

В Офісі президента вважають, що справа щодо Тупицького дає підстави для його відсторонення, у Конституційному суді заявляють, що таких повноважень у голови держави немає.

За даними ЗМІ, чинний голова КСУ та ексголова Вищого господарського суду можуть бути причетні до захоплення майна «Зуєвського енергомеханічного заводу».

Вже після призначення в КСУ Тупицький намагався відрадити свідка давати свідчення правоохоронцям і обіцяв врегулювати давній корпоративний конфлікт «за винагороду». Журналісти оприлюднили запис розмови Тупицького з бізнесменом Владиславом Дрегером і зіставили її з подіями того часу.