UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський заявив, що існують військові способи розблокування портів

Через порти Україна може вивозити щомісяця близько 10 мільйонів тонн зерна.

Президент України Володимир Зеленський під час виступу на Міжнародному економічному форумі в Давосі розповів, як світ може  допомогти повернути роль України в забезпеченні світу продовольством.

"Ви знаєте, тут багато кроків., І бажано щоб ці дії були об’єжнані навколо країни. І так це і відбувається. Вирішується стратегічне питання по розблокуванні наших портів, які блокує РФ. Тим не менше, ви знаєте, зерно щоденно крадуть російські військові. Потім його вивозять кораблями до тих чи інших країн. Потрібно швидко на це реагувати. Ми на рівні МЗС ведемо роботу з різними країнами. Тому що як можна купувати взагалі крадене зерно? Хіба можна його купувати тільки тому, що його пропонують задарма?", - наголосив Зеленський.

Президент також зазначив: "22 мільйони тонн ми повинні експортувати. Тому що буде дефіцит: в Африці, в Азії. Це друга серія після енергетичної кризи, яку вони створили минулого року. Через блокування нашого експорту вони роблять те саме. Через порти ми можемо вивозити щомісяця близько 10 мільйонів тонн. Крім того є залізниця. Ми також говоримо з Балтією і Польщею про залізничні шляхи. Простого рішення немає. Коли у вас сусід РФ, просто нічого не буде. Однак, рішення є".

За його словами, існують військові способи розблокування.

"Війна іде. Її не відчуваєш, коли вона триває за сотні тисяч кілометрів. Але агресія може швидко прискоритися. І блокування наших портів - це один з прикладів", - додав Зеленський.

Навіть після перемоги війна в Україні може повторитись у будь, який момент, заявив президент України Володимир Зеленський.