UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський провів пресконференцію для обраних ЗМІ

Опублікувати після розмови дозволили не все.

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 16 травня, провів закриту пресконференцію, на яку запросили лише обрані ЗМІ. Як повідомив Офіс президента у п’ятницю, глава держави хотів розповісти журналістам про плани України перед Глобальним самітом миру у Швейцарії.

Як пише «Детектор медіа», на зустріч запросили представників близько двадцяти медіа –  представників телеканалів, що беруть участь в телемарафоні «Єдині новини», 24 каналу, а також «Укрінформ», УНІАН, «РБК Україна», «Українська правда», Telegraph, «Радіо Свобода», Liga.net, «Обозреватель», деякі іноземні медіа, зокрема, CNN, NBC тощо.

Як заявила журналістка видання Telegraph Марія Шашкова, «Зеленський  вчив українських журналістів виживати декілька годин без смартфонів та писати від руки».

У коментарі «ДМ» Шашкова зазначила, що зустріч тривала близько півтори години, обмежень щодо тем та запитань не було.

«Говорили про війну, Харківщину, візит Блінкена, допомогу партнерів, кадрові питання, формулу миру, обстріл української енергетики та російської. Були теми, які не можна озвучувати», - зазначила вона, додавши, що «дозволили дещо публікувати потім».

Читайте також: Тиск на свободу преси в усьому світі посилюється — Індекс від "Репортерів без кордонів" 

Офіс президента у свою чергу повідомив, що Зеленський говорив, що Україна зробила все можливе для відкриття переговорів про вступ до Європейського Союзу, тому «залишилась тільки політика». Також розповів, що він та вся команда активно готуються до Глобального саміту миру.

«Хочемо отримати енергетичну безпеку, включно з ядерною. Бо я вважаю, що тут усі зацікавлені, і це може нам дати можливість спрогнозувати іншу зиму. Хочемо отримати вільне судноплавство. … І ще зробити серйозний крок щодо поштовху до обміну полоненими», – наголосив президент.

За підсумками в публічному просторі уже в п’ятницю з’явилось кілька новин. Зокрема Зеленський заявив, що обмежень на використання західної зброї для ЗСУ бути не повинно.