UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський пропонує американцям побудувати в Україні дата-центри Apple, Google, Microsoft та Amazon — депутат

Вартість одного з них може коливатися від 20 млн до 2 млрд доларів. 

Під час свого візиту у США президент України Володимир Зеленський запропонував побудувати в Україні цілий ряд дата-центрів американських IT-гігантів. Йдеться про Google, Microsoft, Amazon, а також Apple. Про останню позицію на своїй сторінці в Фейсбук повідомив глава Мінцифри Михайло Федоров. 

"Разом з Apple працюємо над тим, щоб усі сервіси компанії були доступні українцям. Серед спільних проєктів, які ми обговорили - можливість побудови компанією Apple датацентру для сервісів iCloud в Україні. За прикладом того, який був побудований у Данії", - розповів Федоров. 

Щодо філій усіх інших компаній, таких як Amazon (AWS), Microsoft (Azure) и Alphabet (Google Cloud), то за словами депутата Олександра Гончаренка, інформація про них є у презентованому президентом Зеленським списку проектів. "Інтерфакс Україна", посилаючись на свої джерела, повідомляє, що такий список дійсно було сформовано перед візитом. Проте у США туди могли внести правки. 

Читайте також: Глава Мінціфри Михайло Федоров зустрівся у Вашингтоні з віце-президентом Google

Штати, в свою чергу, повинні профінансувати побудову подібної інфраструктури, а також надати експертну підтримку. Вартість зведення одного такого центру коливається від 20 млн доларів до 2 млрд доларів. Українська влада готова сприяти цьому вже сьогодні.