UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський про санкції через політичні репресії: "Так ми дискредитуємо РНБО"

Вони будуть дієвими, якщо їх вводитимуть такі країни як США, Британія, Німеччина чи Франція. 

Президент України Володимир Зеленський вважає, що санкції - дієвий інструмент, проте з їх допомогою Україна може дискредитувати Раду національної безпеки та оборони. Так президент під час великого інтерв'ю у Криму відповів на питання журналіста щодо того, чи можуть вводити санкції через політичні репресії на півострові. 

"Україна повинна вводити санкції там, де вони мають реальний вплив, і звертатися до країн, які дійсно своїми санкціями впливають на той чи інший бізнес, на нерухомість таких людей, ... на їх рахунки за кордоном. Є в цьому сенс. Всі інші санкції, вони більш-менш все ж таки політичні. Публічна сторона також повинна бути. Але в цілому санкції повинні, скажімо так, бити по руках саме тих людей, які своїми руками забирають щось чуже", - заявив президент.

За його словами, саме так робить РНБО. 

Зеленський також пояснив, що є цілий ряд країн - Сполучені Штати Америки, Німеччина, Франція, Велика Британія - які можуть своїми санкціями рішуче діяти проти тих чи інших чиновників РФ, або ж тимчасових чиновників Криму. Зокрема й тому, що зазвичай в таких людей є певні володіння за кордоном. Внаслідок цього економічні обмеження й будуть дієвими. 

"А якщо ми щодня, наприклад, рішенням РНБО будемо вводити санкції проти тих чи інших от таких тимчасових керівників, але вони ніяк не впливають на цих людей, я вважаю, що ми просто дискредитуємо наш орган Ради національної безпеки і оборони. Ми вводили  санкції проти російських військових. Але, чесно кажучи, я дивлюсь: ну ввели, показали, що в нас спільна позиція з іншими країнами, що так не можна. Але постійно вводити санкції проти тих, на яких ці санкції не впливають, – я вважаю, що це не дієвий спосіб", - пояснив Зеленський. 

Читайте також: МЗС України вимагає від РФ припинити репресії проти кримських татар

Під тимчасово окупованому Криму Росія продовжує переслідування, при цьому дотримуючись практики колишнього СРСР, заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Також повідомлялося, що підконтрольний країні-окупанту РФ "Верховний суд Криму" незаконно засудив до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму, штрафу в розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян РФ і 200 годин виправних робіт главу Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова. Його звинуватили в нібито "організації масових заворушень" 26 лютого 2014 року за стінами кримського парламенту.