UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський про безпекову ситуацію: "Якщо є інформація щодо 100% вторгнення РФ 16 числа — давайте нам її"

Він не став відкидати ймовірні ризики, зауваживши, що українська сторона чудово їх усвідомлює. 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що паніка сьогодні є найкращим другом для ворогів України. На його думку, наразі в інформполі забагато обговорення ймовірного вторгнення РФ в Україну. Про це він сказав під час спілкування з журналістами на Херсонщині. 

"Сьогодні найкращим другом для ворогів є паніка в нашій країні, і вся ця інформація, яка допомагає тільки паніці, не допомагає нам, - заявив президент. - Ми повинні як держава розраховувати на себе, перш за все, на своїх військових, на своїх громадян. І повинні бути готовими в будь-який день".  

Президент не став відкидати ймовірні ризики, зауваживши, що українська сторона чудово їх усвідомлює. 

"Якщо є у вас чи будь-яких людей якась додаткова інформація щодо 100% вторгнення РФ, починаючи з 16 числа, в Україну, будь ласка, давайте нам цю інформацію, - зазначив Зеленський. - Я не можу погоджуватись чи не погоджуватись з тим, що ще не сталося, слава Богу. Поки що повномасштабної війни в Україні немає. І я як президент повинен говорити зі своїм суспільством, маючи відповідну реальну інформацію. Я говорю, що ми отримуємо багато інформації з багатьох джерел. У нас також є розвідники. Я не вважаю, що розвідка України працює гірше, ніж розвідка інших держав".

Президент вкотре нагадав, що єдиний шлях для деескалації ситуації - дипломатичний. 

"Ми працюємо в щоденному режимі, отримуємо інформацію від нашої розвідки. Ми в принципі вдячні всім за допомогу, вдячні розвідкам інших держав. Також окремо працюємо на дипломатичному рівні, спілкуємось щоденно з керівництвом різних держав, різних лідерів різного рівня. Тому що вважаємо, що дипломатичний шлях – це єдиний шлях для деескалації і деокупації", – сказав президент.

Читайте також: Білий дім прокоментував запровадження превентивних санкцій проти РФ та її контакт із Китаєм

США попередили союзників у Європі, що вони побоюються нападу Росії на Україну 16 лютого. ЦРУ спільно з Пентагоном у п'ятницю проінформували федеральний уряд Німеччини та інші держави НАТО про те, що на підставі нової інформації існують побоювання, що атака на Україну може бути здійснена вже наступної середи.

Вашингтон попередив союзні столиці про "дуже явну можливість" вторгнення Росії в Україну в найближчі кілька днів, що може спричинити масовану атаку на Київ. Президент США Джо Байден під час розмови з лідерами країн-союзниць сказав, що президент Росії Владімір Путін ухвалив рішення про вторгнення в Україну, повідомили дипломатичні джерела газети The Guradian. При цьому Джейк Салліван, радник Байдена з національної безпеки, заявив, що США не вважають, що Путін віддав "остаточний наказ".

Перед цим державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Росія може розпочати вторгнення в Україну будь-якої миті, враховуючи, що Москва продовжує спрямовувати все більше сил до кордону з Україною.

Докладніше про те, чим загрожує Європі та миру широкомасштабна війна в Україні, читайте у статті Дмитра Менделєєва "Війна у «замінованій» країні...".