UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський прийме участь у саміті G7 в Італії

У президента запланована низка двосторонніх переговорів.

Президент України Володимир Зеленський точно братиме участь у саміті Великої сімки, який відбудеться 13-15 червня в Італії, однак на разі достеменно не відомо, буде це офлайн чи онлайн формат, заявив прессекретар Зеленського Сергій Никифоров.

Він нагадав, що від початку війни адміністрація Зеленського не анонсує заходи глави держави як з безпекових міркувань, так і через динамічність ситуації в Україні, коли деякі заплановані заходи доводилось скасовувати в останню мить, але Зеленський братиме участь у заході, оскільки члени G-7 є основними партнерами України.

«Ми говоритимемо з ними про ключові теми наших відносин, включаючи переговори у двосторонніх форматах, в тому числі і з США. Ми говоритимемо про подальше нарощування оборонної підтримки, розвиток коаліції винищувачів. Будемо говорити про ППО, оскільки саме від наших ключових партнерів ми очікуємо основних рішень», - заявив Никифоторв в ефірі телемарафону.

Зокрема, він уточнив, що президент Зеленський обговорював поставки ППО під час зустрічі з міністром оборони США Ллойдом Остіним  у Сінгапурі.

«Ця тема була основною. Зараз ведеться активна робота, щоб системи ППО приходили в Україну. Очікуємо на публічні позитивні рішення вже найближчим часом», - резюмував прес-секретар Зеленського.

Читайте також: Зеленський заявив, що Україна запросила на Саміт миру Палестину та Ізраїль

Раніше видання Politico писало, що Зеленський планує взяти участь у заходах до 80-ї річниці висадки союзників у Нормандії  6 червня, а також у зустрічі “Великої сімки” в Італії. Зокрема, очікується, що саме в Італії Україна та США підпишуть угоду про гарантії безпеки.

Днями прем'єр-міністерка Італії Джорджіа Мелоні підтвердила, що  Володимира Зеленського чекають в Італії для участі у саміті G7.