UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський пояснив послам G7 необхідність блокування каналів Медведчука

Президент підкреслив, що рішення готувалося давно і направлено на захист національної безпеки.

Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з послами країн «Великої сімки» та Європейського Союзу озвучив причини введення санкцій проти каналів ZiK, NewsOne і «112 Україна». Глава держави запевнив дипломатів, що мова йде не про замах на свободу слова, а про захист національної безпеки, повідомили в Офісі президента увечері 3 лютого.

«Це рішення не є емоційним, воно визрівало і готувалося вже тривалий час на основі інформації багатьох українських державних органів. Це в жодному разі разі не наступ на свободу слова, це обґрунтоване рішення для захисту національної безпеки», - підкреслив президент.

Зеленський пояснив, що канали з пулу Віктора Медведчука тривалий час використовувалися для ведення дезинформаційних кампаній, спрямованих на підрив державності, зрив реформ та інтеграції України в Євросоюз і НАТО. Канали були інструментами гібридного впливу Росії на політичні процеси в Україні.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак додав, що санкції щодо згаданих телеканалів введені після вивчення серйозної доказової бази.

Читайте також: Блокування каналів Медведчука: Порошенко похвалив СБУ й очікує арештів фігурантів розслідування

Увечері 2 лютого президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО про накладення п'ятирічних санкцій на телеканали ZiK, NewsOne, «112 Україна» та їх формального власника - члена парламентської фракції «ОПЗЖ» Тараса Козака. Під санкціями також опинилися літаки Козака і Віктора Медведчука, на які вони регулярно літали в Москву в обхід заборони на пряме авіасполучення з РФ.

Санкції передбачають блокування активів, економічної і фінансової діяльності, анулювання ліцензій.

За даними ZN.UA, підставою для санкцій стала причетність компаній Козака до закупівель вугілля в ОРДЛО, що розцінюється як фінансування тероризму.

Рішення підтримали всі члени РНБО за винятком спікера Дмитра Разумкова.

Санкції проти каналів з пулу Медведчука спровокували розкол у фракції «Слуги народу» : більшість підтримали рішення президента, однак багато з ним не згодні. Підтримали Зеленського депутати фракцій «Голосу» і «Європейської Солідарності». «ОПЗЖ» виступила проти, а один з її лідерів Вадим Рабінович звинуватив Зеленського в «фашизмі».

Рішення РНБО підтримали США, в ЄС його поки що вивчають. Прогнозовано заявили про «наступ на свободу слова» в Кремлі.

Детальніше читайте в матеріалі ZN.UA "Санкції проти телеканалів Медведчука: головне" .