UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський пояснив, навіщо РФ б'є по українській енергетичній інфраструктурі

Країна-терористка мститься за поразку на полі бою та не хоче стабілізації ситуації з енергетикою в Європі.

Росію потрібно визнати державою-терористом. На цьому вкотре наголосив президент України Володимир Зеленський.

Під час свого традиційного вечірнього звернення він закликав світ нарешті зробити це та посилити санкції з огляду на ракетні удари, які РФ завдала по українській енергетичній інфраструктурі, на декілька годин залишивши без електроенергії жителів кількох областей України.

«Вчора й сьогодні російська армія завдала ударів по українській енергетичній інфраструктурі. Сотні тисяч українців опинились у темряві — без електрики. Будинки, лікарні, школи, комунальна інфраструктура — російські ракети влучили саме в ті обʼєкти, які взагалі не мають жодного стосунку до інфраструктури Збройних Сил нашої держави», — заявив президент.

За його словами, це є ознакою відчаю окупаційної армії, яка у такий спосіб реагує на свій розгром у Харківській області.

«Вони нічого не можуть зробити з нашими героями на полі бою, тому Росія спрямовує свої підлі удари проти цивільної інфраструктури», — підкреслив Зеленський.

Крім того, за словами президента, Росія прагне завадити Україні спрямувати можливості на стабілізацію ситуації у Європі.

«Наш експорт електрики — це те, чого Росія зараз дуже боїться. Бо ми можемо зламати російські плани зі спустошення кишень європейців цієї зими через шалені енергетичні ціни. Маємо ще посилити нашу співпрацю, щоб подолати російський терор», — наголосив він.

Зеленський також повідомив, що в Україні буде створено координаційний штаб для швидкого реагування на прояви російського терору.

«За моїм дорученням Прем’єр-міністр України провів сьогодні нараду з Міненерго, Мінрегіоном, Мінфіном, Нафтогазом. Буде утворений координаційний штаб для швидкого реагування на всі подібні прояви російського терору. Також будуть виділені кошти на відновлення пошкоджених об’єктів і для допомоги деокупованим територіям», — додав він.

Президент подякував всім рятувальникам, які боролися з наслідками російських ракетних ударів по енергетичних об’єктах.

«За поданням міністра внутрішніх справ хочу сьогодні особливо відзначити внесок у стабілізацію ситуації генерал-майора служби цивільного захисту Олександра Волобуєва, полковника служби цивільного захисту Олександра Міславського, старшого лейтенанта служби цивільного захисту Віталія Дзябка, прапорщика служби цивільного захисту Дениса Костенка і пожежника, прапорщика Олександра Гулого. Дякую вам. Дякую вам і вашим колегам!», —  наголосив президент.

Читайте також: У Білому домі пояснили, чому не хочуть визнавати РФ спонсоркою тероризму

Як повідомлялось, окупаційні війська РФ ввечері 11 вересня завдали масованого ракетного удару по сходу України. Пошкоджено об’єкти критичної інфраструктури, повністю або частково без світла й води залишилися шість областей.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба припустив, що ракетний терор, до якого вчора вдався російський диктатор Владімір Путін, буде відбуватися дедалі частіше.