UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський пояснив, чому вже не бачить сенсу у прямих переговорах з Путіним

На початку війни Зеленський був готовий сісти за стіл переговорів з агресором. 

Президент України Володимир Зеленський уже не бачить сенсу проводити прямі переговори з президентом Росії Владіміром Путіним, про це він заявив у інтерв’ю французьким телеканалам TF1 і LCI.

«Я вже не впевнений, що він адекватно розуміє, що відбувається. Не впевнений, що він готовий робити висновки з тієї трагедії, яку він завдав нам, світу і своєму суспільству. Немає зворотності в цих діях. Іноді хтось каже: «А чому б вам не сісти і не поговорити з ним?» Він не є суб’єктом діалогу. Складно, коли ти сидиш беззбройний, а навпроти тебе сидить людина, у якої кулемет або ядерна зброя - немає значення, у фізичному чи ментальному сенсі. Вона прийшла не для того, щоб говорити про мир. Ця людина говорит про мир, який вона бачить. Але ми бачимо різний мир. У нас різна ментальність», - пояснив президент.

Читайте також: Шольц допускає подальші переговори з Путіним щодо закінчення війни РФ проти України

На питання, яке враження від Путіна склалося у Зеленського під час їхньої єдиної зустрічі у 2019-му році в Єлисейському палаці, український президент відповів: «Це звичайна людина з незвичайними повноваженнями. І оскільки він не є великою людиною, як всі собі уявляють, ці повноваження його змінили і він втратив адекватність. Тому що треба бути дуже сильною людиною з достатнім своїм внутрішнім розвитком і з широким світоглядом, для того щоб витримати ту владу, яку йому історично дали. Я вважаю, що він не витримав і перетворився на авторитарну людину. Таких випадків багато».

Зеленський не став вдаватися в подробиці щодо того, чи хоче Путін його смерті, лише сказав, що така інформація у нього є і що він вважає недоцільним розповідати таке суспільству. Однак зазначив, що готовий для двобою з Путіним «хоч завтра», і переконаний, що така зустріч стала би для Путіна «останнім самітом».