UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський поговорив із прем’єром Швеції: домовилися співпрацювати для наближення вступу країн до НАТО 

Також лідери обговорили ситуацію на полі бою.

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном. Про це повідомила пресслужба Зеленського в Telegram.

Лідери обговорили ситуацію на полі бою, останні події на території РФ, а також темпи реалізації попередніх домовленостей щодо оборонної підтримки від Швеції.

За словами Зеленського, сторони домовилися координувати зусилля для наближення членства України та Швеції в НАТО.

Президент України також подякував за результативне піврічне головування Швеції в Раді ЄС та активну участь країни у підготовці двох санкційних пакетів проти Росії.

Читайте також: Не можна так будувати дружбу з Туреччиною – Ердоган відповів Швеції на заклики пустити до НАТО

Швеція поставила собі за мету приєднатися до Альянсу на саміті 11-12 липня, і хоча вона має сильну підтримку з боку інших членів НАТО, включаючи Сполучені Штати, Туреччина та Угорщина поки що утримуються від ратифікації її заявки. Туреччина, зокрема, звинувачує Швецію в наданні притулку політичним активістам, яких вона вважає терористами. 

Читайте також: Україна може вступити в НАТО без ПДЧ — глава МЗС Британії

Напередодні важливого саміту НАТО у Вільнюсі, де Україна хотіла б отримати запрошення до Альянсу, їй пропонують натомість напіврішення та малозначні дипломатичні жести. Керівники Міжнародного центру досліджень України «Пряма ініціатива» Аріяна Ґіць та Роман Сон у статті «Україні підміняють членство в НАТО. Ми повинні зробити сильні неочікувані кроки» пропонують ідею гарантій безпеки від України, які можуть допомогти переконати нерішучий Альянс прийняти нашу країну до своїх лав до закінчення війни.