UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський підтвердив, що обговорював «вагнерівців» з Лукашенком до їх затримання

І перевзувся в польоті.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що обговорював із самопроголошеним президентом Білорусі Алєксандром Лукашенком деталі спецоперації щодо «вагнерівців». Зокрема, повідомив про переміщення групи найманців на територію Білорусі.

«Моє обговорення питання «вагнерівців» з паном Лукашенком - це правда. Телефоном, коли ці люди (найманці російської ПВК «Вагнер» - ред.), наскільки мені відомо, автобусами заїхали на територію Білорусі. Я щось чув, що вони там десь, згідно з операцією, летіли», - сказав Зеленський на брифінгу 3 жовтня.

За словами Зеленського, він був зацікавлений у тому, щоб попередити лідера сусідньої держави про загрозу.

«Коли вони заїхали - ми розуміли чудово по цих людях. Ця інформація давно була в державі, у мене вона була. У мене була розмова з на той час президентом Алєксандром Григоровичем Лукашенком. І я йому сказав: «Там у вас бойовики, у нас є інформація щодо них». Якісь деталі йому говорив », - зазначив він.

Своєю чергою Лукашенко пообіцяв вивчити питання і зробити все можливе, згадує президент України. «І після цього - все», - додав він.

Сказане президентом може бути кваліфіковано як державна зрада. Тож Зеленський, продовжуючи відповідати на уточнюючі запитання, озвучив нову дату розмови - 5 серпня, коли найманці вже були затримані, і йшлося про їх екстрадицію.

«Була розмова. Ба більше, він мені сказав телефоном, що у нього зараз інтерв'ю з паном Дмитром Гордоном (вийшло на YouTube 6 серпня 2020 року - ред.)», - додав Зеленський, запропонувавши журналістам перевірити цю інформацію.

Відповідаючи на запитання журналістки про те, чому ні його, ні голову Офісу президента Андрія Єрмака досі не заслухала парламентська ТСК, Зеленський запропонував переадресувати його власнику ЗМІ, яке та представляє - «гетьману Порошенку».

Журналіст-розслідувач Христо Грозєв стверджував, що зрив спецоперації стався після наради високопоставлених держслужбовців в кабінеті Зеленського. Однак голова ТСК Мар'яна Безугла стверджувала, що рішення приймалися «не на тому рівні», тому президента й очільника його Офісу не запрошували.

Водночас Комісія вже кілька разів не може заслухати ексголову ГУР Міноборони Василя Бурбу. Він із самого початку був ініціатором привернення суспільної уваги до розслідування того, що і чому сталося з «вагнерівцями» у Білорусі.

Дивитися з 29:33 хвилини.

Читайте також: Ексзаступник голови СБУ Баранецький відмовився давати свідчення ТСК щодо вагнерівців в обмін на його кадрове призначення – ZN.UA

9 вересня Тимчасова слідча комісія повідомила про завершення розслідування справи «вагнерівців». Голова ТСК Мар’яна Безугла заявила, що санкціонованої спецоперації із затриманням найманців не було, а проводився «спеціальний розслідувальний захід» зі збирання інформації про бойовиків російсько-окупаційних військ.

Крім того, голова ТСК заперечила причетність до зриву спецоперації людей з оточення президента України Володимира Зеленського. Відповідаючи на запитання про те, чому в Комісії не свідчили Зеленський та голова ОПУ Андрій Єрмак, Безугла заявила, що «рішення приймалися не на тому рівні».

За нашою інформацією, готувати спецоперацію допомагали спецслужби інших країн, зокрема, американські. На початку вересня американський канал CNN оприлюднив матеріал, в якому стверджувалося, що Центральне розвідувальне управління США допомагало Україні організувати операцію. У Вашингтоні кажуть, що американські спецслужби дійсно знали про підготовку операції, але не брали участі у ній.

У межах операції були ідентифіковані і знайдені російські бойовики, які воювали в Донбасі. Частина з них причетна до катастроф MH17, Іл-76 і Ан-26 на сході України. Літак зі 33-ма «вагнерівцями» на борту, планували під слушним приводом посадити в Україні і затримати найманців. Але через «злив» операції, бойовики були затримані КДБ Білорусі і видані Росії.

Докладніше читайте у статті Володимира Кравченка «Чим загрожують Україні одкровення Зеленського щодо «вагнерівців»: все гірше, ніж ми думали» у ZN.UA.