UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський підписав закон про знайдену вогнепальну зброю та використання її проти агресора

Документ президент підписав до Дня Незалежності.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №9538 щодо вдосконалення порядку отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю. На сайті Верховної Ради вказано, що президент затвердив документ 24 серпня.

Закон дозволяє цивільним громадянам декларувати наявну зброю та боєприпаси до неї, а також користуватись нею для відсічі збройної агресії РФ протягом дії воєнного стану в Україні та 90 днів після його припинення або скасування.

Згідно із законом, людина, яка знайшла вогнепальну зброю, повинна впродовж 24 годин повідомити про це поліцію, аби розповісти про її місце знаходження чи надалі задекларувати.

Читайте також: Зеленський підписав низку законів, які стосуються військових та обчислення термінів розслідувань воєнних злочинів

Декларуванню підлягатиме бойовий пістолет, автомат, мисливський карабін та деякі інші види зброї. Водночас під час дії воєнного стану деякі типи зброї задекларувати все ж не вийде.

Цивільна особа, яка знайшла та задекларувала вогнепальну зброю набуде право власності на неї після воєнного стану та спливу трьох місяців із дня здачі знайденої вогнепальної зброї для перевірки до органу Національної поліції України.

Закон також визначає, хто не зможе задекларувати знайдену зброю.

Деталі про початкові ідеї в урядовому законопроєкті читайте у статті заступника глави МВС Богдана Драп’ятого «Що буде із вогнепальною зброєю, яку видали цивільним особам для участі у відсічі та стримуванні збройної агресії Росії?».