UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський підписав закон про спільну з ЄС роумінгову зону

У профільному комітеті ВРУ зазначили, що цей закон, серед іншого, покращує інвестиційний клімат для бізнесу у сфері електронних комунікацій.

Президент України Володимир Зеленський підписав євроінтеграційний закон №10265 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм європейського законодавства з питань роумінгу». Згідно з даними на сайті, голова держави підписав документ 17 червня.

Зокрема, закон забезпечує приєднання України до спільної з Євросоюзом роумінгової зони. Також документ забезпечує отримання українцями послуг роумінгу у країнах ЄС у режимі «Роумінг як вдома» (RLAH).

У комітеті ВРУ з питань цифрової трансформації пояснили, що завдяки послузі RLAH, під час подорожей до Євросоюзу дзвінки, SMS та передача даних будуть включені у домашній пакет послуг. Відповідно за ці послуги не стягуватиметься додаткова плата. Переваги спільної роумінгової зони також поширюються на користувачів європейських операторів, які подорожують в Україну.

Читайте також: Українцям в країнах ЄС продовжили безкоштовний роумінг на 12 місяців

«Також завдяки цьому Закону суттєво покращується інвестиційний клімат для бізнесу у сфері електронних комунікацій. Вітчизняні суб’єкти господарювання отримають високий ступінь довіри, працюючи за єдиними правилами з європейськими партнерами відповідно до законодавства ЄС. А ще він забезпечує ефективне співробітництво з Органом європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC) та виконання умов для отримання Україною режиму внутрішнього ринку з ЄС у сфері електронних комунікацій», – додали у пресслужбі комітету.

Європейські мобільні оператори тривалий час допомагали українцям своїм коштом, випереджаючи рішення Єврокомісії, яка обіцяла офіційно вирішити питання безплатного роумінгу для українців. Але час минає і бізнес втомився чекати. Що це означає для українських споживачів по обидва боки кордону України, читайте в статті Германа Богапова «Роумінг для українців у Європі: що змінилося й скільки доведеться платити» на ZN.UA.