UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський обіцяє не «ламати» антикорупційні органи

Поки президент запевняє антикорупціонерів у підтримці, в його Офісі блокують вручення підозри Татарову.

Президент Володимир Зеленський вважає, що антикорупційні органі в Україні не перебувають під впливом голови держави, а у складних випадках можуть розраховувати на його підтримку.

«Вони (антикорупційні органи - ред.) мають повну підтримку від мене. Вони чудово розуміють, що я їх не «ламаю», не втручаюся в їхні серйозні кейси. Скажу чесно, вони до мене, навпаки, звертаються по підтримку і в дуже складних ситуаціях цю підтримку одержують», - заявив він в інтерв’ю американському виданню The New York Times. Переклад українською опубліковано на сайті президента.

Інтерв’ю з’явилося на тлі суперечливих заяв і дій Офісу Зеленського. Спочатку заступник голови ОПУ Олег Татаров заявив про необхідність заміни директора НАБУ Артема Ситника, попри обіцянки української влади не чіпати очільника бюро, дану послам «Великої сімки» (G7) і країн ЄС.

В Офісі президента запевнили, що заяви Татарова є його особистою думкою і не відображають офіційну позицію.

А потім, коли детективи НАБУ намагались вручити підозру самому Татарову, який є фігурантом справи про квартири Нацгвардії, їх не пустили до будівлі на Банковій.

Радник голови ОПУ Михайло Подоляк заявив, що дії НАБУ «виходять за рамки закону», адже офіційно підтвердженої інформації про наявність підозри Татарову немає. І змовчав про те, що наявність підозри підтвердив сам голова НАБУ.

Зеленський також визнав, що «іноді звертається» до антикорупціонерів із проханням «прискорити процеси».

«Хоча я не втручаюся в діяльність правоохоронних органів, але іноді звертаюся до них, кажу: «Давайте прискорювати процеси, тому що є відчуття, що іноді по серйозних кейсах ви затягуєте процес»», - зазначив він.

Свого часу генерального прокурора Руслана Рябошапку було звільнено через небажання «прискорювати» процеси щодо п’ятого президента України Петра Порошенка – більшість підозр, виписаних Порошенкові ДБР, Рябошапка вважав юридичним сміттям.

Тепер під загрозою звільнення опинилася і один з бенефіціарів звільнення Рябошапки, генеральна прокурорка Ірина Венедіктова, якій Зеленським поставлено дедлайн для демонстрації успіхів у «справах Порошенка».