UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський назвав Крим та Донбас - головними екобомбами у центрі Європи

Президент виступив із промовою на кліматичному саміті.

Президент України Володимир Зеленський під час кліматичного саміту COP26 у Глазго назвав окуповані Крим та частину Донбасу "екобомбами в центрі Європи". Про це повідомляє прес-служба Офісу Президента.

За словами Зеленського, це є головною загрозою для світу.

"Ви знаєте, 1994 року Україна отримала гарантії безпеки, які, на жаль, не були виконані, а планета отримала дві екобомби в центрі Європи – окуповані Крим та частина нашого українського Донбасу. Півострів Крим з унікальною флорою та фауною став військово-морською базою Російської Федерації. А на частині Донбасу – затоплення шахт, деградація ґрунтів та нестача питної води. І все це зараз, це загальна загроза всьому світу", – заявив Зеленський.

Читайте також: Стабільний клімат Землі руйнується, попередив Девід Аттенборо

Серед іншого президент зазначив, що до 2030 року Україна має скоротити викиди парникових газів на 65%, після 2060 року – досягти кліматичної нейтральності.

Президент також нагадав, що Україна за обсягом скорочення викидів посідає 4 місце серед 45 сторін Рамкової конвенції ООН, а також була однією з перших країн, що ратифікувала Паризьку угоду (угода в рамках Рамкової конвенції ООН про зміну клімату – ред.).