UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський, Меркель та Макрон можуть обговорити Донбас без Путіна

Бесіда в такому форматі мала була відбутися відразу ж після відеоконференції за участю Меркель, Макрона та Путіна, однак не відбулася

Цього тижня очікується розмова в тристоронньому форматі президентів України та Франції Володимира Зеленського й Еммануеля Макрона, а також канцлерки Німеччини Ангели Меркель. Основна тема розмови - загострення ситуації в Донбасі та координація позицій сторін у зв'язку з цим, повідомило ZN.UA джерело в дипломатичних колах.

За словами джерела, ця розмова мала відбутися відразу ж після відеоконференції за участю Меркель, Макрона та Путіна, проте не відбувся через проблеми з узгодженням часу розмови.

Підготовку майбутньої розмови Зеленського з лідерами Німеччини та Франції своєю чергою підтвердило й інше джерело ZN.UA. Однак співрозмовник зазначив, що «поки немає жодної ясності про її дату і час». За його словами, подібна розмова у двосторонньому або тристоронньому форматі планувався ще кілька тижнів тому до загострення ситуації в Донбасі. «Ескалація бойових дій на Сході збільшує шанси того, що вона відбудеться цього тижня», - зазначив наш співрозмовник.

Читайте також: США не залишать Україну наодинці з агресією Росії - Зеленський

Відзначимо, що 2 квітня відбулася довгоочікувана розмова президентів України і США Володимира Зеленського і Джо Байдена

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба поговорив з головою МЗС Британії Домініком Раабом.

Міністр оборони України Андрій Таран поспілкувався з британським колегою з Беном Воллесом, а напередодні - з очільником Пентагону Ллойдом Остіном. Американський міністр оборони запевнив, що США не залишать Україну наодинці з Росією з в разі військової ескалації.
Активізація міжнародних контактів із західними партнерами відбувається на тлі загострення в зоні ООС і стягування російських військ до українського кордону і посилення контингенту в окупованому Криму під приводом навчань. За даними військової розвідки, РФ готує провокації проти України, не виключено, що йдеться про підготовку до наступу в Донбасі.