UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський хоче провести розмову з прем’єром Індії – МЗС

Україна прагне, щоб Індія відігравала більшу роль у питанні протистояння російському вторгненню.

Президент України Володимир Зеленський хоче провести телефонну розмову з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді. У Києві вважають, що Нью-Делі має бути більшою мірою залученим у питання війни Росії проти нашої держави, заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова в інтерв’ю CNBC на тлі свого офіційного візиту в Індію.

Вона зазначила, що зростаюча глобальна економічна й політична роль Індії, її поточне головування в G20, а також вплив на глобальний Південь доводять важливість не оминати такі дискусії. При цьому Джапарова наголосила, що Київ не намагається інструктувати Нью-Делі, а поважає його бачення, яке засновується на діалозі й дипломатії.

"Ми вважаємо, що Індії варто відігравати більшу роль на глобальному рівні, більшу роль в українському питанні. На нашу думку, першим кроком на цьому шляху є посилення політичного діалогу на найвищому рівні. Мій візит – це перший крок для цієї великої цілі. І мій президент (Зеленський – ред.) запитує телефонну розмову з премʼєр-міністром (Моді – ред.). Ми дуже сподіваємося вітати його (Моді – ред.) в Києві одного дня", – сказала заступниця глави МЗС.

За словами Джапарової, українська влада також буде рада візиту радника з питань національної безпеки Аджита Доваля та представників Міністерства закордонних справ Індії.

Читайте також: Індія не порушуватиме санкції щодо російської нафти — Bloomberg

Раніше прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді висловив готовність сприяти діалогу для завершення війни Росії проти України. В уряді країни вважають, що бойові дії треба врегулювати шляхом дипломатії і мирних переговорів.