UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський: Якщо нормандська четвірка не збереться, знайду формат для зустрічі з кожним окремо

За словами Президента України, нормандська зустріч готується.

Зустріч лідерів країн нормандської четвірки з питання врегулювання ситуації в Донбасі готується, проте, якщо вона не відбудеться, Президент України Володимир Зеленський має намір провести зустрічі з лідером кожної з країн окремо. Про це глава держави повідомив під час пресконференції на полях форуму "Україна 30. Культура. Медіа. Туризм".

"У будь-якому випадку, готується нормандська зустріч. Вона повинна бути. Я від себе скажу, і я це сказав нашим західним партнерам: буде зустріч в нормандському форматі - я знайду формат, коли зустрінуся з кожним з цих лідерів нормандської четвірки. Як кажуть, якщо гора не йде до Магомеда, то нічого страшного - значить, я зустрінуся з кожним окремо", - сказав він, додавши, що рішення "цього важливого питання" відкладатися не буде.

Глава держави додав, що після блокування діяльності телеканалів "112 Україна", Newsone і ZIK кількість збройних провокацій в Донбасі збільшилася.

"Я не хочу пов'язувати (провокації в Донбасі - ред.) саме з цим (закриттям телеканалів - ред.), але ми бачимо, що це в один час відбувається", - сказав президент, нагадавши при цьому, що 10 березня відбудеться засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації в Донбасі.

Читайте також: «План спільних кроків»: Зеленський хоче від "Нормандської четвірки" перегляду «Мінська»

12 січня в Берліні відбулася зустріч радників лідерів нормандської четвірки. Україна на переговорах представляв глава Офісу президента Андрій Єрмак. В ОПУ повідомили, що під час шестигодинних переговорів сторони торкнулися всі питання порядку денного - від безпеки до гуманітарних, дискусія була непростою, але мала конструктивний характер.

Однак міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про те, що проривів на зустрічі радників лідерів країн нормандської четвірки в Берліні 12 січня не було.

У п'ятницю, 22 січня, мала відбутися наступна зустріч, але вже в відеоформаті, але українська сторона ініціювала її перенесення у зв'язку з пожежею в Харкові.