UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський: Я не відчував тиску з боку Трампа

Експрезидента США підозрюють у тиску на Зеленського з метою покращити свій рейтинг перед виборами

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не відчував тиску з боку колишнього президента США Дональда Трампа у 2019 році, коли останній під час телефонної розмови наполягав на тому, щоб Україна провела розслідування щодо справи сина Джо Байдена, який складав серйозну конкуренцію Трампу на майбутніх президентських виборах 2020 року і врешті переміг.

«Може, тому що раніше я не займався політикою, я не вважав, що на нас чиниться тиск. Я думав, що є місце для покращення. Ми — незалежна країна, і я відчуваю себе амбітною, незалежною людиною, яка щодня треба вчитися у найкращих. Ось чому моя розмова з президентом Трампом відбулася у тому ж руслі. Я знав, що нам потрібні хороші стосунки з США», — сказав Зеленський телеканалу CNN.

На питання «чи не здалося вам дивним те, що президент країни, яка закликає Україну боротися з корупцією, просить зробити вас щось підозріле для успіху своєї виборчої кампанії?» Зеленський відповів:

«Я не відчував, що він змушує мене щось робити. І я тоді говорив правду. Я не відчував такого тиску. Як я сказав досить амбітно, я — президент своєї країни. На нас ніхто не може тиснути. Тож це була не лише моя дипломатія та публічна позиція. Я цього не відчував. Навіть якби ці плани були у когось в голові», — сказав президент.  

У зв’язку із підозрою у тиску на президента Зеленського 25 вересня 2019 року спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі оголосила про запуск процесу імпічменту президента Дональда Трампа. Однак президента виправдали.