UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський і Байден обговорили зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні

Деякі пропозиції України були новими для США, підкреслив президент.

Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з американським колегою Джо Байденом обговорив нові заходи зі зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні.

«Є зацікавленість (США) щодо безпеки в Чорноморському регіоні. І є конкретні речі, які ми запропонували президенту. Деякі наші пропозиції були новими для США. Вони зацікавлені», - повідомив Зеленський на брифінгу за підсумками переговорів.

Він відмовився розповідати деталі, пославшись на тісний зв'язок обговорюваної теми з обороною України. Але уточнив: американська сторона готова опрацювати деталі і дати відповідь.

Читайте також: Держсекретар США нагадав у ООН, що агресія РФ проти України в Чорному та Азовському морях триває

Київ розраховує, що Молдова, Румунія і Польща підтримають зусилля України і Грузії щодо зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні. Під час зустрічі з президентом Молдови Майєю Санду, Зеленський висловив надію на посилення співпраці між військово-морськими силами країн Балто-Чорноморського регіону.

Окупувавши Крим, Росія почала нарощувати військову присутність в Чорному морі. Дії окупанта загрожують торгівлі та судноплавству в регіоні. У відповідь генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс збільшить свою присутність в Чорному морі. А в червні союзники провели в Чорному морі масштабні військові навчання Sea Breeze-2021.