UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський говорить, що головна мета в Донбасі - деоккупація, але хоче вибори вже навесні

На думку президента, вибори в Донбасі вже в березні провести цілком реально, хоча він і каже, що це "не самоціль".

Проведення виборів в окупованому Донбасі реально, однак перед ним необхідно звільнити ці території і створити безпечні умови.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час спілкування з представниками ЗМІ в рамках робочої поїздки на Донбас, повідомляє прес-служба ОПУ.

"Я вважаю, що вибори потрібні, але це все ж не самоціль. Найголовніше - деоккупація Донбасу, після чого можуть бути вибори. Якщо все захочуть закінчити війну, вона точно закінчиться, і тоді така можливість є", - підкреслив Зеленський.

Також він зазначив, що без безпечних умов неможливо провести демократичні, цивілізовані і прозорі вибори.

"Без нормальної ситуації з безпеки туди не приїдуть спостерігачі, не будуть представлені всі партії... Так про які вибори тоді говорити?" - заявив він.

На переконання президента, покроковий мирний план, який Україна запропонувала до розгляду на засіданні Тристоронньої контактної групи, дає можливість "все це зробити, щоб там навесні провести вибори".

Н апомнім, 5 листопада стало відомо, що Україна пропонує, щоб конфлікт в Донбасі було вирішено, а окремі райони Донецької і Луганської областей демілітаризовані вже на початку 2021 року. Це і є основною умовою проведення виборів на території ОРДЛО вже в березні наступного року.

Потім прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Росія нічого не знає про план дій.

Резніков же пізніше заявив, що російське керівництво   могло все ще не ознайомитися з новим планом України з виборів на окупованих територіях Донбасу. А всі документи були передані в ОБСЄ, яка повинна ознайомити з ними російську сторону.