UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський вважає, що під час переговорів вдасться виключити певні райони та енергоінфраструктуру з переліку військових цілей — ZN.UA з посиланням на лист Орбана до ЄС

Також Київ має намір діяти відповідно до логіки Формули миру, хоча й розуміє, що цей процес є марним без участі Китаю та, як наслідок, Росії. 

У розпорядженні ZN.UA є копія першого з листів угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана від 2 липня, в якому він розповідав своїм колегам з ЄС про зустріч із президентом України Володимиром Зеленським. Документ свідчить про те, що не лише публічно, а й за зачиненими дверима вище керівництво України, як і раніше, наполягає на безальтернативності української Формули миру. Про це у своєму матеріалі для ZN.UA "Другий Саміт миру. Чого від нього очікують українці та як оцінили перший" пише редакторка відділу міжнародної політики Тетяна Силіна. 

У листі Орбан інформує колег про те, що "Україна має намір діяти відповідно до логіки свого Мирного плану і звести дискусії щодо різних мирних планів в єдиний трек, зосереджений виключно на українській пропозиції". Він також зазначає, що в Києві "усвідомлюють, що цей процес є марним без участі Китаю і що участь КНР залежить від залучення Росії".

Крім того, Орбан повідомляє, що "президент України має чітке бачення підсумків війни": "Він переконаний, що Збройні сили РФ будуть змушені оголосити загальну мобілізацію не пізніше середини наступного року, що призведе до внутрішньої дестабілізації". Тим часом ЗСУ він вважає "стійкими, підготовленими і здатними підтримувати боєздатність навіть у довгостроковій перспективі за умови продовження поставок західного озброєння". А час, на його думку, грає на боці України, а не Росії. 

Можливість припинення вогню Зеленський оцінює як "вкрай сумнівну": "Його попередній досвід режиму припинення вогню, укладеного з Росією, є доволі негативним. Припинення вогню може призвести до заморожування конфлікту, послаблення санкцій та підриву позиції України на мирних переговорах". Український президент, за словами Орбана, не схвалив й "ініціативи обмеженого припинення вогню" на два-три тижні на час проведення літньої Олімпіади в Парижі, що дала б змогу "відновити бойові дії у разі несприятливого розвитку подій".

Натомість Зеленський вважає, що, "реалістичний варіант полягає в тому, що замість припинення вогню певні райони буде виключено з переліку військових цілей шляхом переговорів". Він припускає, що "росіяни будуть готові погодитися на такі домовленості, як це було у випадку із зерновими коридорами", тоді наступним кроком може бути "виключення енергетичної інфраструктури".

Але у випадку такого сценарію його реалістичність вважає сумнівною вже Орбан. Тож у підсумках листа він робить висновок, що шанси на успішне встановлення миру за участю Європи зменшуються з наближенням президентських виборів у США.

"Перемога республіканців несе ризик швидкої угоди між Росією і Сполученими Штатами без участі Європи. Також зростає ймовірність того, що США перекладуть на Європу фінансовий тягар підтримки України, — пише Орбан у листі. — Ці міркування повинні спонукати нас забезпечити місце для Європи за столом переговорів до президентських виборів у Сполучених Штатах. З мого досвіду, відповідні європейські лідери могли б провести змістовні переговори про це з президентом Зеленським".

Читайте також: Депутати Європарламенту вимагають позбавити Угорщину права голосу через візити Орбана — Politico

Нагадаємо, що у своїх наступних листах до голови Євроради Орбан закликав провести переговори з Китаєм про "мирну конференцію щодо України", відновити дипвідносини з Росією та здійснити "політичний наступ" на Глобальний Південь, в очах якого ЄС "втратив повагу" до його позиції щодо війни в Україні. Також він впевнений, що Дональд Трамп "після перемоги на виборах не чекатиме на інавгурацію, а відразу буде готовий діяти як мирний переговірник. У нього є щодо цього детальні й обґрунтовані плани".

Більше статей Тетяни Силіної читайте за посиланням