UA / RU
Підтримати ZN.ua

Збиття російських ракет над Україною та створення нового добровольчого підрозділу: Україна та Польща підписали безпекову угоду

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск у Варшаві у понеділок, 8 липня,  підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Республікою Польща, яка передбачає можливість перехоплення ракет і дронів польськими силами у повітряному просторі України, випущених у напрямку Польщі.

Як зазначили в Офісі президента, відповідно до угоди цього року Польща надасть ще декілька пакетів військової допомоги та продовжить підтримувати Україну протягом десяти років дії документа.

Також в документі прописана можливість створення нового українського добровольчого підрозділу на території Польщі – чоловіки, які перебувають в Польщі та Литві зможуть підписати контракт із ЗСУ і пройти навчання у Польщі для подальшої служби в ЗСУ.

Також Польща обговорить всередині країни можливість передачі Україні не менше як однієї додаткової ескадрильї МіГ-29 – тобто йдеться про щонайменше 14 винищувачів.

Також в угоді прописано співпрацю між країнами в оборонній промисловості –  польські оборонні компанії отримають запрошення на розбудову своїх підприємств в Україні.

Додатково документ передбачає посилення співпраці в невійськовій сфері, зокрема у розвідці, кібербезпеці, морській та інформаційній безпеці, захисті критичної інфраструктури.

У блоці щодо політичної співпраці прописано такі теми як євроінтеграція України, підтримка Польщею української формули миру, санкцій, відшкодування збитків Україні, а також притягнення агресора до відповідальності.

Польща чітко підтверджує свою підтримку членства України в ЄС і НАТО.