UA / RU
Підтримати ZN.ua

Завтра Рада вирішить, чи визнавати УПА борцями за незалежність України

Законопроект про визнання ОУН-УПА борцями за свободу розглядається в другому читанні.

Проект Закону про визнання Організації українських націоналістів і Української повстанської армії воюючою стороною у Другій світовій війні за свободу і незалежність України включений до порядку денного пленарного засідання парламенту.

Як говориться в пояснювальній записці, законопроект опопределяет боротьбу членів ОУН і воїнів УПА за свободу і незалежність України в період з вересня 1939 року до кінця 1956 національно-визвольною боротьбою. Крім того, він визначає ОУН і УПА воюючою стороною за незалежність України у Другій світовій війні.

Читайте також: Спікером "Держради" Криму став Володимир Константинов

Також законопроектом пропонується визнати членів ОУН і воїнів УПА учасниками бойових дій, на яких, відповідно, має поширюватися статус учасників бойових дій і пільги, передбачені законодавством.

Законопроект розглядається в другому читанні.

Нагадаємо, що завтра на Майдані Незалежності в Києві пройде "Марш слави героям за визнання воїнів УПА", організований ВО "Свобода". Марш УПА завтра планують провести і в Харкові. 12 жовтня у Львові пройшов парад на честь дня заснування УПА.

У київській міліції заявили, що є інформація про підготовку провокацій у Києві 14 жовтня.

Крім того, Української православної церкви Київського патріархату заявляють про можливі провокації і масштабних нападах на Києво-Печерську Лавру - і теж 14 жовтня.

Як відомо, 14 жовтня, у свято Покрови Пресвятої Богородиці виповнюється 72-я річниця створення УПА. ВО "Свобода" в цей день вже кілька років проводить Марш УПА у столиці з вимогою визнати боротьбу ОУН-УПА національно-визвольною та проголосити цей день державним святом. !zn