UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запрошення України до НАТО стало б важливим чинником для українського суспільства – Зеленський

Володимир Зеленський порівнює запрошення до НАТО з кандидатством України у члени ЄС.

Президент Володимир Зеленський заявив, що запрошення України до НАТО стало б важливим сигналом для суспільства, повідомляє «Інтерфакс-Україна». Таку заяву український президент зробив під час пресконференції на полях саміту НАТО у Вільнюсі.

«Я дійсно розумію, що це технічний сигнал, але якщо ми займаємося не лише технікою та бюрократією, а подивимося на це як на серйозний чинник мотивації українського суспільства, то для мене як президента це був дуже важливий момент», – заявив Зеленський.

За словами президента, він порівнює цей факт із моментом кандидатства України у члени Євросоюзу. Це стосується і двосторонніх відносин, і діалогу між іншими державами. 

«Кандидатство в ЄС – це теж був сигнал. У кандидатстві є впевненість і потужна мобілізація для України, і сильний сигнал Росії», – сказав президент.

Він додав, що «стосується запрошення до НАТО, це так само, це сигнал».

Читайте також: Спроба Зеленського добитися запрошення в НАТО грає на руку Путіну - генерал США

Після зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом Зеленський заявив, що важливим досягненням є визнання, що Україна не потребує Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ). При цьому він додав, що результати саміту хороші, але якби запрошення, вони були б ідеальними.

Члени НАТО увечері 11 липня опублікували комюніке Вільнюського саміту, в якому йдеться про прогрес України на шляху до вступу, але залишається нечітким питання запрошення. Тому президент Володимир Зеленський уже розкритикував представників Альянсу.