UA / RU
Підтримати ZN.ua

Залужний жителям ОРДЛО: «Україна не планує наступальних операцій»

З такою заявою виступив і голова Міноборони.

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний звернувся до мешканців тимчасово окупованих територій Донбасу та закликав їх не вірити фейкам про плани ЗСУ розпочати наступ, передає «Інтерфакс-Україна».

«Я звертаюся до мешканців тимчасово окупованих територій – не вірте брехні окупаційної влади! Вас використовують для ескалації ситуації для вирішення чергового кровопролиття. Інформація про диверсійні групи зі складу Об'єднаних сил, які нібито планували підірвати хлор на очисних спорудах у Горлівці, взагалі не відповідає дійсності», – заявив Залужний.

Він додав, що окупанти на Донбасі продовжують загострювати ситуацію. Залужний додав, що бойовики свідомо вводять в оману мешканців ОРДЛО.

«Заяви ватажків окупаційних адміністрацій про нібито наступ Збройних сил України та силові сценарії звільнення тимчасово окупованих територій не відповідають дійсності. Подану мною інформацію підтверджують і в ОБСЄ. Ще раз повторюю – військово-політичне керівництво держави не планує і не проводить наступальних операцій на сході України», – заявив головнокомандувач ЗСУ.

Він також заявив, що єдиний прийнятний для України варіант деокупації – політико-дипломатичний.

«Наступальна операція на Донбасі обов'язково призведе до численних жертв серед цивільного населення, тому такі сценарії навіть не розглядаються. Україна була і віддана принципам та нормам міжнародного права та людської моралі. Для нас, на відміну від окупантів, життя наших українських громадян на всій території нашої держави та за її межами є найвищою цінністю», – зазначив Залужний.

Він наголосив, що протягом кількох останніх днів проросійські бойовики багаторазово порушують режим припинення вогню на Донбасі, проте Збройні сили України відповідають лише якщо є загроза особовому складу чи мирним жителям. Він наголосив, що українська армія «не піддається на провокації і не стріляє по житлових районах, де бойовики цинічно розмістили свої позиції».

«Ми об'єктивно не зможемо спростовувати всі фейки, які у геометричній прогресії у ці напружені дні сіє ворожа пропаганда, тому я закликаю всіх вірити лише офіційним джерелам інформації та вірити у ЗСУ!», - закликав Залужний.

Міністр оборони Олексій Резніков також виступив із подібною заявою.

«Інформаційний простір зараз наповнений фейками, які розкривають справжні наміри російської сторони. Коли російські маріонетки залякують людей наступом нашої армії і закликають до евакуації, це ще раз доводить – вони бачать Донбас безлюдним. Навпаки. Україна хоче, щоб на Донбасі настав мир, щоб якнайшвидше почалося відродження. Бо це наша земля, там живуть наші люди. Ми не плануємо жодних наступів. Тому що це може створити загрозу для наших громадян на тимчасово окупованих територіях», – процитували Резнікова в пресслужбі Міноборони.. 

Міністр оборони додав, що Україна «цінує кожне життя на відміну від російських військ, які обстрілюють дитячі садки і школи». 

«Вчора російська пропаганда поширювала відверту неправду про обстріли Станиці Луганської, яку ми швидко спростували. Сьогодні вони вигадали черговий фейк про якісь диверсійні групи, які начебто збиралися влаштувати хімічну атаку в Горлівці. Навіть зняли постановочне відео. А самі обстріляли гуманітарну місію ООН на КПВВ в Щасті. Це те, про що неодноразово попереджали ми і наші партнери – російська сторона готує різні інсценування, щоб виправдати свої злочини. Це прояв інформаційної війни. Ще раз звертаюся до громадян – не вірте фейкам і не бійтеся. Українська армія готова дати відсіч ворогу, але діятиме у межах домовленостей і в жодному разі не створюватиме небезпеку для людей» – додав Резніков.

Читайте також: Зеленський про обстріл дитсадка в Станиці Луганській: «Це велика провокація»

Зазначимо, що Україна вже неодноразово заявляла про те, що не планує жодних наступальних дій. Так, голова українського МЗС Дмитро Кулеба спростував повідомлення російської пропаганди про початок наступальної операції України проти ОРДЛО. Він вкотре наголосив: «Україна не проводить та не планує жодних подібних дій на Донбасі». 

Водночас напередодні головнокомандувач Збройних Сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний також виступив з офіційним зверненням. Зокрема, він заявив: «За інформацією, що надходить з ОРДО, у деяких населених пунктах на тимчасово окупованій території, зокрема в Донецьку, планується евакуація місцевого населення у зв’язку із можливим загостренням.

Офіційно повідомляємо: Збройні Сили України неухильно дотримуються Мінських домовленостей та норм міжнародного гуманітарного права, не планують жодних наступальних операцій чи обстрілів мирних мешканців. Наші дії мають винятково оборонний характер.

Відповідальність за ситуацію на тимчасово окупованих територіях несе держава-окупант Російська Федерація.

Будь-яка шкода, що може бути завдана людям чи об’єктам інфраструктури на тимчасово окупованих територіях, є провокацією…»

Своєю чергою міністр оборони Олексій Резніков, говорячи про загострення на Донбасі, заявляв: «Ми будемо рухатись політико-дипломатичним шляхом, бо там наші громадяни і ми не будемо піддавати їх небезпеці. Звертаюсь до мешканців Луганська, Донецька, Алчевська, Горлівки, Ясинуватої та інших міст: «Люди не бійтеся, не Україна ваш ворог. А ті, хто начеб то ховається за вашими спинами, хто нібито хоче захистити вас від України. Не вірте чуткам про український наступ».